«رمزپول» در قانون بانک مرکزی کشور تعریف شد؛ تنظیم‌گری و نظارت بر مبادلات وظیفه بانک مرکزی

قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در جلسه علنی ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و در تاریخ ۱۷ آبان ماه مورد موافقت مجلس تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت، در تاریخ ۱۱ آذر ماه در نامه شماره ۱۶۳۸۸۰ توسط رییس جمهور ابلاغ شد. برای اولین بار در این قانون ارزهای دیجیتال تحت واژه «رمزپول» به صورت قانونی تعریف شده‌اند و مسئولیت قانون‌گذاری و نظارت بر مبادلات این دارایی‌ها بر عهده بانک مرکزی گذاشته شده است.

vahab_svrm

نویسنده : وهاب مسعودی

سردبیر تحریریه‌ی آسان بیت کوین

رمزپول,بانک مرکزی,داخلی,بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران,قانون‌گذاری

title

به گزارش آسان بیت کوین و به نقل از میهن بلاکچین، در قانون بانک مرکزی که به‌تازگی توسط رئیس‌جمهور ابلاغ شده، واژه «رمزپول» برای اولین بار در نظام مقرراتی کشور تعریف شده است؛ هرچند همچنان روشن نیست این تعریف دقیقاً چه مواردی را در بر می‌گیرد. محتوای این قانون نشان می‌دهد بانک مرکزی مسئولیت تنظیم‌گری و نظارت بر مبادلات رمزپول‌ها را بر عهده دارد.

رمز‌پول: نوعی پول رقومی (دیجیتال) رمزنگاری شده‌ است که در بستر پایگاه داده اشتراکی به‌صورت متمرکز (با محوریت بانک مرکزی) یا غیرمتمرکز ایجاد و به‌صورت غیر‌متمرکز مبادله می‌شود.

در بند ۱۳، فصل دوم، ماده ۳ این قانون نیز به وظایف بانک مرکزی در قبال رمزپول‌ها اشاره شده است. بر این اساس، «تنظیم‌گری در حوزه رمزپول‌ها و نظارت بر مبادله آنها در چهارچوب قوانین مربوط» بر عهده بانک مرکزی گذاشته شده است. حالا باید در ادامه دید بانک مرکزی چه موضعی در قبال حوزه رمزارزها که در سال‌های گذشته تقریبا به حال خود رها شده است، اتخاذ خواهد کرد.

علاوه بر این، در بخش اختیارات این قانون، «ایجاد و توسعه بازار‌های متشکل ارز و رمز­پول‌­های مجاز» بر عهده بانک مرکزی گذاشته شده است. همچنین، بر اساس تبصره ۱ این قانون، بانک مرکزی وظیفه تصمیم‌گیری در خصوص جواز یا عدم جواز نگهداری و مبادله انواع رمزپول در چهارچوب قانون را برعهده خواهد داشت.

ماده ۵۹ این قانون نیز مسئولیت انحصاری ابلاغ دستورالعمل‌های مورد نیاز در حوزه نظام‌های پرداخت، فناوری‌های نوین مالی مرتبط با ابزارهای پرداخت و رمزپول و همچنین نهادهای فعال در این حوزه را بر عهده بانک مرکزی گذاشته است:

ماده ۵۹- مسئولیت انحصاری ابلاغ دستورالعمل­‌های مورد ­نیاز درحوزه نظام‌های پرداخت، فناوری‌های نوین مالی مرتبط با ابزار‌های پرداخت و رمز‌پول و همچنین نهاد‌های فعال در این حوزه‌ها بر عهده بانک مرکزی است. نهاد‌های فعال در زمینه‌های یادشده «اشخاص تحت نظارت» بانک­ مرکزی تلقی شده و تاسیس و فعالیت آن‌ها منوط به اخذ مجوز از بانک مرکزی است. همچنین، این­ نهاد‌ها موظفند حسب درخواست بانک مرکزی، کلیه اطلاعات، آمار و اسناد خود را به ترتیب موردنظر بانک مرکزی در اختیار آن بانک قرار دهند.

نکته اصلی اینجاست که هنوز تعریف روشنی از رمزپول ارائه نشده و مشخص نیست این واژه، ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین را هم شامل می‌شود یا اینکه دولت قصد دارد رمزپول را از رمزارز جدا کند. علاوه بر این، پیش‌تر در سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی، «وزارت اقتصاد» به عنوان متولی موضوع رمزارزها معرفی شده و بانک مرکزی در نقش «همکار» برای طراحی نظام رمزارزها خطاب شده است. از این رو، باید دید سیاست‌های دولت در آینده در قبال موضوع رمزارزها چگونه خواهد بود و چه نهادی در نهایت متولی این حوزه خواهد شد.

لینک کوتاه: B2n.ir/x82028 

رئیس کل بانک مرکزی: دلار، شمش طلا و ارز دیجیتال جایگزین ریال شده، نهاد قضایی ورود کند
کوین‌بیس ۳.۶ میلیون پوند به برینک کمک می‌کند
طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است
بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر اعلام کرد
مدیرعامل نوبیتکس: به یک فرانهاد برای تنظیم‌گری فین‌تک نیاز داریم

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

کوین‌بیس,آمریکا,صرافی,قانون‌گذاری,برایان آرمسترانگ

کوین‌بیس ۳.۶ میلیون پوند به برینک کمک می‌کند

صرافی ارزهای دیجیتال کوین‌بیس مبلغ سخاوتمندانه‌ای به مبلغ ۳.۶ میلیون پوند به برینک، یک سازمان غیرانتفاعی که از توسعه دهندگانی که در بلاک چین بیت کوین کمک می‌کنند، اعطا کرده است. برینک از برایان آرمسترانگ، مدیر عامل کوین‌بیس و تیم صرافی به دلیل مشارکت آن‌ها در «تلاش‌های تامین مالی برای توسعه بیت‌کوین» قدردانی کرد.

خبر - ۲ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,آمریکا,جروم پاول,فدرال رزرو,مجلس نمایندگان

طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است

به گزارش پولیتیکو، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو به دموکرات‌های مجلس نمایندگان گفت که ایالات متحده به یک چارچوب قانونی برای استیبل کوین‌ها نیاز دارد.

خبر - ۳ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره,فدرال رزرو,آمریکا

بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر اعلام کرد

بانک مرکزی ایالات متحده (فدرال رزرو) در روز چهارشنبه، همانطور که انتظار می‌رفت، سیاست خود را ثابت نگه داشت و محدوده نرخ وجوه بانک مرکزی خود را بدون تغییر در ۵.۲۵٪ -۵.۵۰٪ باقی گذاشت و همچنین امیدهای بازار برای کاهش نرخ در نشست بعدی خود در ماه مارس را کاهش داد.

خبر - ۳ ماه پیش
نوبیتکس,فین‌تک,بانک مرکزی,داخلی,قانون‌گذاری

مدیرعامل نوبیتکس: به یک فرانهاد برای تنظیم‌گری فین‌تک نیاز داریم

مدیرعامل نوبیتکس با بیان اینکه بانک مرکزی نمی تواند رگولاتور خوبی برای تنظیم‌گری فین‌تک باشد، گفت: «نوآوری بدون ریسک غیرممکن است، از این رو باید در ساختار تنظیم‌گری بانک مرکزی بازنگری کرد و یک فرانهاد تنظیم‌گر در تمام حوزه‌های فین‌تک تشکیل داد.»

خبر - ۴ ماه پیش
آرک‌ اینوست,تورم,بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره

مدیرعامل آرک‌ اینوست می‌گوید تورم در سال آینده کاهش می‌یابد و بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را به‌شدت کاهش می‌دهد

در یک مصاحبه اختصاصی اخیر، کتی وود، مدیر عامل و مدیر ارشد سرمایه گذاری آرک اینوست، نظرات خود را در مورد محیط اقتصادی فعلی و استراتژی سرمایه گذاری خود در سال آینده به اشتراک گذاشت. وود در طول این مصاحبه به این سوال پرداخت که وضعیت اقتصادی فعلی چه معنایی برای سرمایه‌گذاری و سهام دارد.

خبر - ۴ ماه پیش
نیجریه,ممنوعیت,ارزهای دیجیتال,بانک مرکزی نیجریه

بانک مرکزی نیجریه ممنوعیت تعامل با ارزهای دیجیتال برای بانک‌ها را لغو کرد

بانک مرکزی نیجریه که در سال ۲۰۲۱ تعامل با ارزهای دیجیتال را برای بانک‌ها این کشور منع کرده بود، به‌تازگی اعلام کرد که این محدودیت‌ها را لغو کرده است. بخشنامه جدید بانک مرکزی نیجریه در رابطه با ارزهای دیجیتال حاوی دستورالعمل‌هایی جهت تعیین حداقل استانداردها و الزامات راه‌اندازی حساب و ارتباط با مؤسسات بانکی برای ارائه‌دهندگان خدمات مرتبط با دارایی‌های مجازی است.

خبر - ۴ ماه پیش
روسیه,صادرات,ارزهای دیجیتال,قانون‌گذاری,ایوان چبسکوف

دولت روسیه قصد دارد قوانینی ویژه «صادرات» ارزهای دیجیتال وضع کند

دولت روسیه قصد دارد مقرراتی برای فروش ارزهای دیجیتال وضع کند که به ماینرها اجازه می‌دهد دارایی‌های خود را مثل صادرات کالاهایی نظیر گاز به فروش برسانند. ایوان چبسکوف، معاون وزیر دارایی روسیه گفت است این گزینه به‌عنوان بخش از لاحیه قانون‌کردن استخراج ارزهای دیجیتال در این کشور در سال ۲۰۲۲ ارائه شده است.

خبر - ۵ ماه پیش
قزاقستان,ارز دیجیتال بانک مرکزی,CBDC

قزاقستان موفقیت برنامه آزمایشی ارز دیجیتال بانک مرکزی خود را اعلام کرد

ارز دیجیتال بانک مرکزی قزاقستان (CBDC) پس از یک پروژه آزمایشی یک ماهه به موفقیت دست یافته است. به گفته بانک مرکزی پیشرفت‌های مختلف تجاری، نظارتی و فنی برای ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۴ پیش‌بینی می‌شود. در مرحله آزمایشی، این ارز دیجیتال با تسهیل تراکنش‌هایی مانند ارائه ناهار رایگان به دانش‌آموزان مدرسه از طریق کارت محلی «Onay» ، کاربرد خود را نشان داد.

خبر - ۵ ماه پیش
انجمن بلاکچین ایران,داخلی,وزارت نفت,تخلف,ماینر,ساماندهی و توسعه رمز دارایی‌ها

انتقاد انجمن بلاکچین از پیش‌نویس طرح «ساماندهی و توسعه رمز دارایی‌ها» از سوی مجلس

کمیسیون اقتصادی مجلس در روزهای گذشته پیش‌نویس طرح «ساماندهی و توسعه رمز دارایی‌ها» را تدوین کرده و آن را در اختیار نهادهایی مثل وزارت اطلاعات، بانک مرکزی، مرکز ملی فضای مجازی و نصر کشور، وزارت ارتباطات و قوه قضاییه قرار داده است. این پیش‌نویس هنوز نهایی نشده و در انتظار نظرات این نهادها برای بررسی جهت تصویب است. اما مُهر آنی که در این طرح به چشم می‌خورد، متخصصین بازار رمزارزها را نگران کرده است که بدون بررسی‌های دقیق به تصویب برسد.

خبر - ۵ ماه پیش