title
ارز دیجیتال، واژهای که این روزها زیاد به گوش میرسد، بهخصوص اگر درگیر معاملهگری و سرمایهگذاری باشید. در دنیایی که ساکنین آن بیش از هرچیز شیفتهی اینترنت و ابزارهای دیجیتال شدهاند، استفاده از داراییهای دیجیتال، که به هیچ نهاد، سازمان و یا دولتی وابستگی ندارد میتوانست جذاب بهنظر برسد و این دلیل شکلگیری اولین ارز دیجیتال جهان است.
بیت کوین اولین ارز دیجیتالی بود که به دنیا معرفی شد. خالق (یا خالقین) ناشناس آن، که با نام ساتوشی ناکاموتو شناخته میشود، در سال ۲۰۰۸ با انتشار یک فایل متنیِ نهچندان طولانی (White Paper) بیت کوین را معرفی کرد. بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال به وجود آمدند تا فرآیند انتقال پول تسهیل شود و دیگر نیازی به واسطهها نباشد. استفاده از ارزهای دیجیتال در مبادلات مالی بسیار بهصرفه است، چراکه کارمزد انتقال وجه در شبکههای ارز دیجیتال، درمقایسه با سیستمهای مالی سنتی بسیار کمتر است.
ارزهای دیجیتال معمولاً بر بستر گونهای از شبکههای کامپیوتری به نام بلاکچین (Blockchain) و به صورت غیر متمرکز پیادهسازی میشوند. غیرمتمرکز بودن به معنی عدم وابستگی آنها به دولتها، سازمانها و غیرقابل کنترل بودن است. قوانین در شبکه ارزهای دیجیتال بهصورت اتوماتیک اجرا میشوند و کسی توانایی دخالت در آن را ندارد. تراکنشهای ثبت شده در شبکه ارزهای دیجیتال، برخلاف سیستمهای مالی سنتی کاملا شفاف و قابل ردیابی است، همچنین مبدأ، مقصد و مبلغ تمامی تراکنشها مشخص است.
جدا از بحث سرمایهگذاری و کسب درآمد از بازار ارزهای دیجیتال، استقلال پولی بزرگترین هدیه ارزهای دیجیتال به جهان است. تمامی ارزهای سنتی (Fiat) به نوعی به دولتها وابستگی دارند و این وابستگی همان چیزی است که قدرت را از دستان مردم خارج میکند. همچنین بانکها و شرکتهایی که خدمات مالی ارائه میدهند، از نقطه ضعفهای سیستمهای مالی سنتی استفاده میکنند تا از کنترل و نگهداری داراییهای مشتریان خود کسب درآمد کنند، نقطه ضعفهایی که ارز دیجیتال به آنها پاسخ داده است.
تصور اکثریت این است که بازار داراییهای دیجیتال تنها از چند ارز محدود تشکیل شده است، اما برخلاف تصور اکثریت، بیش از ۲,۰۰۰ ارز مختلف در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد.
معرفی ارزهای محبوب بازار ارز دیجیتال
بیت کوین (BTC)
بیت کوین برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ میلادی در کشور ژاپن توسط فرد یاگروهی از افراد ناشناس که خود را ساتوشی ناکاموتو معرفی میکرد بهعنوان «ارزی که بدون نیاز به دخالت شخص ثالث و مبتنی بر گونهای از شبکههای کامپیوتری (به نام بلاکچین) از شخصی به شخص دیگر قابل انتقال است» به دنیا معرفی شد.
اولین تراکنش با بیت کوین در سال ۲۰۱۰ انجام شد، یک برنامه نویس آمریکایی در فلوریدا به منظور خرید دو عدد پیتزا به قیمت ۲۵ دلار، ۱۰,۰۰۰ واحد بیت کوین پرداخت کرد!
بیت کوین با ارزش کل بازار"۱۹۰ میلیارد دلار" با ارزش ترین ارز دیجیتال است، که ۵۶% از کل سهم بازار ارز های دیجیتال را به خود اختصاص داده است.
اتریوم (ETH)
هدف از پیاده سازی پلتفرم اتریوم حذف بانکها، موسسات و بهطوری کلی تمامی نهادهای دولتی و غیردولتی بود که در کسب و کارهای دیجیتال دخیل هستند. ساختار پلتفرم اتریوم بهگونه ای طراحی شده است که نفوذ در شبکه و جعل تراکنشها را تقریبا غیر ممکن میسازد.
اتر، ارز اصلی شبکه اتریوم، دومین ارز دیجیتال با ارزش دنیا بعد از بیت کوین است، ارزش کل بازار این ارز دیجیتال ۳۹ میلیارد دلار است که ۱۱% از کل سهم بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است.
ریپل (XRP)
XRP، ارز دیجیتال متعلق به کمپانی ریپل، به گفته بنیانگذاران خود در سال ۲۰۱۳ میلادی با هدف تحقق بخشیدن به چشم انداز ارزش اینترنتی (Internet of Value) به دنیا معرفی شد.
ریپل از ابتدا این هدف را دنبال میکرد که بتواند انتقال پول بین بانکها و موسسات مالی را در سراسر جهان آسان تر، کم هزینهتر و سریعتر از قبل کند. در واقع می توان گفت که برخلاف بیت کوین، مشتری اصلی محصولات ریپل از جمله XRP، بانکها و موسسات مالی هستند.
تتر (USDT)
ویژگی اصلی و منحصر به فرد تتر ثبات و برابری قیمت آن با قیمت دلار ایالات متحده آمریکا است، به عبارتی دیگر میتوان گفت که تتر جانشین دلار در بازار ارزهای دیجیتال است. این دو ویژگی منحصربهفرد تتر یعنی ثبات و برابری قیمت آن با قیمت دلار، سبب شده است که معاملهگران از این ارز به منظور ذخیره داراییهای خود در بازار و همچنین جابهجایی پول به صورت دلاری استفاده کنند. استفاده از تتر به منظور حفظ ارزش داراییها در مقابل نوسانات بازار یکی از سادهترین و البته مهم ترین نکاتی است که معاملهگران ارز های دیجیتال همواره باید به آن توجه داشته باشند.
معامله گران با درنظر گرفتن این نکته که قیمت سایر ارز های دیجیتال (مانند بیت کوین یا اتر) همواره در حال نوسان است، در بازههای زمانی که قصد پایش بازار و انجام معاملات را ندارند داراییهای خود را به تتر تبدیل میکنند تا در برابر نوسانات بازار در امان باشند.
تتر ارزی غیر قابل استخراج است، به ازای هر تتری که وارد بازار میشود یک دلار در خزانه بانکی ذخیره می شود و تنها راه افزایش واحدهای در گردش این ارز دیجیتال صدور تتر از طرف شرکت آیفینکس، شرکت مالک تتر و صرافی بیت فینکس (Bitfinex) است.