ارز دیجیتال یا رمز ارز چیست؟

در دنیایی که ساکنین آن بیش از هرچیز شیفته‌ی اینترنت و ابزارهای دیجیتال شده‌اند، استفاده از دارایی‌های دیجیتال، که به هیچ نهاد، سازمان و یا دولتی وابستگی ندارد می‌توانست جذاب به‌نظر برسد و این دلیل شکل‌گیری اولین ارز دیجیتال جهان است.

جمیله احسانی

نویسنده : جمیله احسانی

عضو تحریریه‌ی آسان بیت کوین

ارز دیجیتال چیست؟

title

ارز دیجیتال، واژه‌ای که این روزها زیاد به گوش می‌رسد، به‌خصوص اگر درگیر معامله‌گری و سرمایه‌گذاری باشید. در دنیایی که ساکنین آن بیش از هرچیز شیفته‌ی اینترنت و ابزارهای دیجیتال شده‌اند، استفاده از دارایی‌های دیجیتال، که به هیچ نهاد، سازمان و یا دولتی وابستگی ندارد می‌توانست جذاب به‌نظر برسد و این دلیل شکل‌گیری اولین ارز دیجیتال جهان است.

بیت کوین اولین ارز دیجیتالی بود که به دنیا معرفی شد. خالق (یا خالقین) ناشناس آن، که با نام ساتوشی ناکاموتو شناخته می‌شود، در سال ۲۰۰۸ با انتشار یک فایل متنیِ نه‌چندان طولانی (White Paper) بیت کوین را معرفی کرد. بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال به وجود آمدند تا فرآیند انتقال پول تسهیل شود و دیگر نیازی به واسطه‌ها نباشد. استفاده از ارزهای دیجیتال در مبادلات مالی بسیار به‌صرفه است، چرا‌که کارمزد انتقال وجه در شبکه‌های ارز دیجیتال، درمقایسه با سیستم‌های مالی سنتی بسیار کمتر است.

ارزهای دیجیتال معمولاً بر بستر گونه‌ای از شبکه‌های کامپیوتری به نام بلاک‌چین (Blockchain) و به صورت غیر متمرکز پیاده‌سازی می‌شوند. غیرمتمرکز بودن به معنی عدم وابستگی آنها به دولت‌ها، سازمان‌ها و غیرقابل کنترل بودن است. قوانین در شبکه ارزهای دیجیتال به‌صورت اتوماتیک اجرا می‌شوند و کسی توانایی دخالت در آن را ندارد. تراکنش‌های ثبت شده در شبکه ارزهای دیجیتال، برخلاف سیستم‌های مالی سنتی کاملا شفاف و قابل ردیابی است، همچنین مبدأ، مقصد و مبلغ تمامی تراکنش‌ها مشخص است.

جدا از بحث سرمایه‌گذاری و کسب درآمد از بازار ارزهای دیجیتال، استقلال پولی بزرگترین هدیه ارزهای دیجیتال به جهان است. تمامی ارزهای سنتی (Fiat) به نوعی به دولت‌ها وابستگی دارند و این وابستگی همان چیزی است که قدرت را از دستان مردم خارج می‌کند. همچنین بانک‌ها و شرکت‌هایی که خدمات مالی ارائه می‌دهند، از نقطه ضعف‌های سیستم‌های مالی سنتی استفاده می‌کنند تا از کنترل و نگهداری دارایی‌های مشتریان خود کسب درآمد کنند، نقطه ضعف‌هایی که ارز دیجیتال به آنها پاسخ داده است.

تصور اکثریت این است که بازار دارایی‌های دیجیتال تنها از چند ارز محدود تشکیل شده است، اما برخلاف تصور اکثریت، بیش از ۲,۰۰۰ ارز مختلف در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد.

معرفی ارزهای محبوب بازار ارز دیجیتال

بیت کوین (BTC)

بیت کوین برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ میلادی در کشور ژاپن توسط فرد یاگروهی از افراد ناشناس که خود را ساتوشی ناکاموتو معرفی می‌کرد به‌عنوان «ارزی که بدون نیاز به دخالت شخص ثالث و مبتنی بر گونه‌ای از شبکه‌های کامپیوتری (به نام بلاکچین) از شخصی به شخص دیگر قابل انتقال است» به دنیا معرفی شد.

اولین تراکنش با بیت کوین در سال ۲۰۱۰ انجام شد، یک برنامه نویس آمریکایی در فلوریدا به منظور خرید دو عدد پیتزا به قیمت ۲۵ دلار، ۱۰,۰۰۰ واحد بیت کوین پرداخت کرد!

بیت کوین با ارزش کل بازار"۱۹۰ میلیارد دلار" با ارزش ترین ارز دیجیتال است، که ۵۶% از کل سهم بازار ارز های دیجیتال را به خود اختصاص داده است.

اتریوم (ETH)

هدف از پیاده سازی پلتفرم اتریوم حذف بانک‌ها، موسسات و به‌طوری کلی تمامی نهاد‌های دولتی و غیردولتی بود که در کسب و کار‌های دیجیتال دخیل هستند. ساختار پلتفرم اتریوم به‌گونه ای طراحی شده است که نفوذ در شبکه و جعل تراکنش‌ها را تقریبا غیر ممکن می‌سازد.

اتر، ارز اصلی شبکه اتریوم، دومین ارز دیجیتال با ارزش دنیا بعد از بیت کوین است، ارزش کل بازار این ارز دیجیتال ۳۹ میلیارد دلار است که ۱۱% از کل سهم بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است.

ریپل (XRP)

XRP، ارز دیجیتال متعلق به کمپانی ریپل، به گفته بنیانگذاران خود در سال ۲۰۱۳ میلادی با هدف تحقق بخشیدن به چشم انداز ارزش اینترنتی (Internet of Value) به دنیا معرفی شد.

ریپل از ابتدا این هدف را دنبال می‌کرد که بتواند انتقال پول بین بانک‌ها و موسسات مالی را در سراسر جهان آسان تر، کم هزینه‌تر و سریع‌تر از قبل کند. در واقع می توان گفت که بر‌خلاف بیت کوین، مشتری اصلی محصولات ریپل از جمله XRP، بانک‌ها و موسسات مالی هستند.

تتر (USDT)

ویژگی اصلی و منحصر به فرد تتر ثبات و برابری قیمت آن با قیمت دلار ایالات متحده آمریکا است، به عبارتی دیگر می‌توان گفت که تتر جانشین دلار در بازار ارزهای دیجیتال است. این دو ویژگی منحصر‌به‌فرد تتر یعنی ثبات و برابری قیمت آن با قیمت دلار، سبب شده است که معامله‌گران از این ارز به منظور ذخیره دارایی‌های خود در بازار و همچنین جا‌به‌جایی پول به صورت دلاری استفاده کنند. استفاده از تتر به منظور حفظ ارزش دارایی‌ها در مقابل نوسانات بازار یکی از ساده‌ترین و البته مهم ترین نکاتی است که معامله‌گران ارز های دیجیتال همواره باید به آن توجه داشته باشند.

معامله گران با در‌نظر گرفتن این نکته که قیمت سایر ارز های دیجیتال (مانند بیت کوین یا اتر) همواره در حال نوسان است، در بازه‌های زمانی که قصد پایش بازار و انجام معاملات را ندارند دارایی‌های خود را به تتر تبدیل می‌کنند تا در برابر نوسانات بازار در امان باشند.

تتر ارزی غیر قابل استخراج است، به ازای هر تتری که وارد بازار می‌شود یک دلار در خزانه بانکی ذخیره می شود و تنها راه افزایش واحدهای در گردش این ارز دیجیتال صدور تتر از طرف شرکت آیفینکس، شرکت مالک تتر و صرافی بیت فینکس (Bitfinex) است.

ارسال اعلان قرمز برای استرداد سینا استوی به پلیس بین‌الملل
صدور و ابلاغ حکم پرونده صرافی کریپتولند؛ متهمان به ۱ تا ۱۵ سال حبس محکوم شدند
آخرین جلسه پرونده صرافی کریپتولند برگزار شد
دومین جلسه دادگاه صرافی کریپتولند برگزار شد

نظرات

User

علی کلایی :

بسیار عالی

پاسخ
23

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

سینا استوی,علی القاصی,دادگستری استان تهران,کریپتولند,صرافی

ارسال اعلان قرمز برای استرداد سینا استوی به پلیس بین‌الملل

علی القاصی، رییس کل دادگستری استان تهران، در تاریخ ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد رای پرونده صرافی کریپتولند صادر و ابلاغ شده است. با این حال، بعد از انتشار تصویر و ویدیوی سینا استوی در اروپا گمانه‌زنی‌های زیادی درباره این پرونده مطرح شد که قوه قضاییه در پاسخ اعلام کرد وی ممنوع‌الخروج بوده، اما به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده است.

خبر - ۱۱ ماه پیش
کریپتولند,صرافی,BRG,سینا استوی,کلاهبرداری,دادگاه

صدور و ابلاغ حکم پرونده صرافی کریپتولند؛ متهمان به ۱ تا ۱۵ سال حبس محکوم شدند

روز دوشنبه ۲۲ آبان، علی القاصی‌مهر رییس کل دادگستری استان تهران در نشست شورای عالی قوه قضاییه از صدور و ابلاغ رای پرونده صرافی کریپتولند خبر داد. در این پرونده کلاهبرداری که ۵۱ هزار شاکی خصوصی دارد، متهمان از ۱ تا ۱۵ سال حبس گرفتند و برخی به پرداخت ردمال و جزای نقدی محکوم شدند.

خبر - خیلی وقت پیش
کریپتولند,صرافی,BRG,سینا استوی,کلاهبرداری,دادگاه

آخرین جلسه پرونده صرافی کریپتولند برگزار شد

رییس شعبه پنجم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی اعلام کرده است آخرین جلسه پرونده صرافی کریپتولند برگزار شده و آخرین دفاعیات متهمان این پرونده اخذ شده است.

خبر - خیلی وقت پیش
کریپتولند,صرافی,BRG,سینا استوی,کلاهبرداری,دادگاه

دومین جلسه دادگاه صرافی کریپتولند برگزار شد

دومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده صرافی کریپتولند، در شعبه ۵ دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی استان تهران برگزار شد.

خبر - خیلی وقت پیش
بلاک‌چین,دون آنالیتیکس,کریپتو رنک,زی‌سینک,آربیتروم,آپتیمیزم,بیس

تعداد کاربران فعال روزانه در بلاک‌چین بیس از ۱۳۶هزار نفر فراتر رفت

داد‌های دون آنالیتیکس نشان می‌دهد که تعداد کاربران فعال روزانه در بلاک‌چین لایه ۲ بیس، یک روز پس از راه‌اندازی رسمی آن از ۱۰۰٬۰۰۰ نفر فراتر رفته و به بیش از ۱۳۶٬۰۰۰ نفر رسیده است. طبق این داده‌ها، حدود ۳۰درصد از کاربران بیس در ۱۰ اوت (۱۹ مرداد)، رقمی معادل ۴۲٬۰۰۰ نفر جدید بوده‌اند. علاوه‌بر این، طبق داده‌های پلتفرم کریپتو رنک، بیس پس از شبکه‌های زی‌سینک، آربیتروم و آپتیمیزم، اکنون در جایگاه چهارم تعداد تراکنش‌های پردازش‌شده در هر ثانیه در میان راه‌حل‌های لایه ۲ را به خود اختصاص داده است.

خبر - خیلی وقت پیش
شرکت ملی گاز ایران,ماینر,ممنوعیت,استخراج ارزدیجیتال

فروش گاز به ماینرها از آذر تا بهمن ممنوع شد

شرکت ملی گاز ایران در ابلاغیه‌ای، تعرفه گازبهای مصوب سال ۱۴۰۲ را طبق قانون بودجه کل کشور اعلام کرد. تعرفه‌های اعلام شده به صورت پلکانی و در قالب ۱۲ پله تدوین شده و تعرفه هر پله به مصارف مازاد بر پله پیشین اعمال می‌شود. شایان ذکر است در این ابلاغیه، برای فروش گاز طبیعی به مراکز استخراج ارزدیجیتال در فصل‌های سرد ممنوعیت در نظر گرفته شده است.

خبر - خیلی وقت پیش
بانک مرکزی اروپا,ارزدیجیتال بانک مرکزی,قانون گذاری,پول قابل‌برنامه‌ریزی,ECB,فابیو پانتا

عضو هیئت اجرایی بانک مرکزی اروپا: ارزهای دیجیتال نوعی قمار است و هیچ سودی به جامعه نمی‌رساند

یکی از مدیران بانک مرکزی اروپا (ECB) با انتقاد از دارایی‌های دیجیتال می‌گوید که این طبقه دارایی‌ خطرناک است و هیچ سودی برای جامعه ندارد.

خبر - خیلی وقت پیش
تورنادو کش,TORN,مقاله آموزشی

تورنادو کش (TORN) چیست؟

یکی از اهداف مهم تکنولوژی بلاک‌چین، محرمانه نگه داشتن هویت افراد و تراکنش‌ها است. بسیاری از شبکه‌های بلاک‌چینی بر مبنای همین هدف ساخته شده‌اند و تراکنش‌های انجام شده در این شبکه‌ها به صورت کاملا محرمانه انجام می‌شود. تورنادو کش (Tornado Cash) ابزاری برای مخفی سازی تراکنش‌های ارز دیجیتال است. ضمن معرفی، به بررسی نحوه کار میکسر تورنادو کش می‌پردازیم...

مقاله - خیلی وقت پیش
هوش مصنوعی,کریپتواسلیت,AI,GRT

کاهش یک میلیارد دلاری ارزش بازار ارزهای دیجیتال مبتنی بر هوش مصنوعی در ۳ ماه گذشته

داده‌های کریپتواسلیت نشان می‌دهد که ارزش بازار پروژه‌های ارز دیجیتال مبتنی بر هوش مصنوعی نسبت به اوج ۴.۰۳میلیارد دلاری خود در پایان ماه فوریه (بهمن)، بیش از یک میلیارد دلار کاهش یافته و به ۲.۹۳میلیارد دلار رسیده است.

خبر - خیلی وقت پیش