title
استخراج ارزهای دیجیتال حاصل پردازش سیستمهای کامیپوتری برای حل گونهای از مسائل ریاضی است، ماینرها با استفاده از قدرت پردازش کامپیوترهای خود پاسخ این مسائل را مییابند و در ازای آن ارز دیجیتال دریافت میکنند.
فعالیت ماینرهای بیت کوین به سه بخش کلی تقسیم میشود؛ تایید تراکنشها، تامین امنیت شبکه و تولید بیتکوینهای جدید.
واژه «استخراج» برخلاف ظاهر فیزیکی خود، در دنیای ارزهای دیجیتال مفهوم متفاوتی دارد. بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال موجودیت فیزیکی ندارند و مانند فلزهای گرانبها از معادن سنگی استخراج نمیشوند. مطابق با قواعد شبکهی بلاکچین میتوان بیتکوینهای جدید تولید و آنها را وارد شبکه کرد. تعداد واحدهای قابل استخراج بیت کوین محدوده مشخصی دارد و درصورت پایان دیگر نمیتوان بیت کوین جدیدی تولید کرد. تعداد کل واحدهای قابل استخراج بیت کوین ۲۱ میلیون واحد است که هماکنون حدود ۱۸.۵ میلیون واحد آن استخراج شده است.
برای درک مفهوم استخراج ابتدا باید با الگوریتمی بهنام «اثبات انجام کار» آشنا شوید؛
در برهه ای از زمان، نوعی از حملات کامپیوتری به نام «اسپم» رواج داشتند، اسپم شامل ارسال تعداد زیادی درخواست به یک سیستم است تا از این طریق سرعت سیستم مقصد را کاهش دهد. برای جلوگیری از این اتفاق الگوریتمی به نام اثبات کار طراحی شد، در سیستمهای مبتنی بر الگوریتم اثبات انجام کار، افرادی که میخواهند پیامی به شبکه ارسال کنند، لازم است در ابتدا یک سری محاسبات ریاضی انجام دهند، این محاسبات که محاسبات زمانبری هم هستند، شرایطی را ایجاد میکنند که اگر فردی قصد اسپم کردن داشته باشد، مجبور باشد مقدار زیادی از منابع محاسباتی و پردازندههای (CPU) خود را به این کار اختصاص دهد. بنابراین اسپم کردن و ارسال پیامهای بیش از حد به هیچ عنوان بهصرفه و امکانپذیر نخواهد بود.
محاسبات در شبکه بیتکوین
دستگاههای ماینر هیچ مسئلهی پیچیدهای را حل نمیکنند، یک عدد هگزا دسیمال (Hexadecimal) به نام هشِ هدف در نظر گرفته میشود و ماینرها با تولید هشهای تصادفی عددی را تولید میکنند که از این هش هدف کوچکتر باشد. اولین ماینری که این عدد را تولید کند برنده است، میتوان گفت هر ماینر در تلاش است تا اولین نفری باشد که به عدد ۶۴ رقمی هگزا دسیمال پی میبرد. کار اصلی ماینرها حدس زدن همین عدد است.
برای انجام موفقیتآمیز عملیات ماینینگ به نرخ هش (Hash rate) بالایی نیاز دارید که با واحدهای مگاهش بر ثانیه، گیگاهش بر ثانیه و تراهش بر ثانیه محاسبه میشود.
عدد هگزا دسیمال چیست؟
در شبکه ی بیتکوین یک عدد ۶۴ رقمی به عنوان جواب مسئله در نظر گرفته میشود و ماینرها تلاش میکنند تا اولین نفری باشند که عددی کمتر از این عدد تولید میکند. تمامی اعدادی که روزانه با آنها سر و کار داریم بر مبنای ۱۰ هستند، ولی در سیستم هگزا دسیمال از اعداد بر مبنای ۱۶ استفاده میشود، که شامل ۱۰ عدد از ۰ تا ۹ و حروف انگلیسی a، b، c، d، e و f است.
نرخ هش یا هش ریت چیست؟
نرخ هش، هش ریت (HashRate) یا هش پاور (Hash Power) معیاری برای اندازهگیری عملکرد یک دستگاه ماینر است. به عبارت دیگر هش ریت، نشاندهنده میزان سرعتی است که یک ماینر موفق به حل مسائل شبکه میشود تا پاداش دریافت کند. در روند استخراج بیت کوین، بلاکهای حاوی تراکنشهای تاییدشده، پیش از اضافه شدن به بلاک چین هش میشوند. به روند هش شدن بلاکها نیز هشینگ (Hashing) میگویند.
شایان ذکر است که در ۳ سال اخیر استخراج بیتکوین به روشهای خانگی و ساده بههیچوجه بهصرفه نبوده و نمیتوان با داشتن یک کامپیوتر و برق خانگی از ماینینگ کسب درآمد کرد.