title
ارزهای دیجیتال بستر تکنولوژیکی هستند که صنایع را متحول میکنند، تبادلات انسانی منصفانه مزیت ارزهای دیجیتال است و ارزهای دیجیتال یک تکنولوژی جدید در بستر روابط انسانها هستند
در روزهایی که اقتصاد کشور با مشکلات تحریمها، جهش قیمتها و حتی سوء مدیریتها کم نیستند صاحبان فکر و ایدههای بزرگ، مرهمی بر زخمهای اقتصادی مردم میگذارند. نمونه واقعی این گروه که نوری بر اقتصاد کشور میتابانند، همین استارت آپها و فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال هستند. از سوی دیگر همزمان با اوج گرفتن موج چهارم اقتصاد در تمامی جهان بسترهای بلاکچین فصل تازهای در اقتصاد رقم زدهاند. این روزها کمتر کسی است در رابطه با ارزهای دیجیتال و بسترهای بلاکچین شنیده باشد.
صرافی تبدیل یکی از پیشروترین نمونههای فعال حوزه ارزهای دیجیتال در کشور است که به همت گروهی از جوانان خوش فکر راهاندازی شده و رویاهای بزرگی در سر میپروراند.
ظهر یک روز تابستانی گپ و گفتی دوستانه با مسعود ملک محمدی، مدیرعامل و بنیانگذار«تبدیل»، امیررضا فتحی، هم بنیانگذار و حسن فراهانی، هم بنیانگذار«تبدیل» در رابطه با چند و چون راهاندازی «تبدیل» ایدهها، مزایا و معایب صنعت و سند چشم انداز آن صورت گرفت. در ادامه صحبتهای این سه فعال حوزه ارزهای دیجیتال را بخوانید.
کمی از خودتان بگویید. چه عواملی باعث شد تا به فکر راهاندازی «تبدیل» بیفتید؟ برای توسعه و رشد آن چه برنامههایی دارید؟
بنده مسعود ملک محمدی، مدیرعامل و بنیانگذار «تبدیل» هستم. در دانشگاه تهران مهندسی مکانیک خواندم. اواخر دوره لیسانس درسی به عنوان اقتصاد مهندسی داشتیم که به صورت اختیاری ارائه میشد. در این دوره با مفاهیم مالی و اقتصادی آشنا شده و به این حوزه علاقه پیدا کردم. کم کم وارد فعالیت در حوزه بورس شدم و در اولین کار جدی مدیر تحلیل یک کارگزاری بودم. بعد تصمیم گرفتم در این زمینه ادامه تحصیل بدهم. به ایتالیا مهاجرت کردم و دوره ارشد فاینانس خواندم. دوباره سال ۹۴ به ایران برگشتم.
وقتی به ایران بازگشتم در یک شرکت سرمایهگذاری کار میکردم. یک سال و نیم در آن شرکت بودم تا تابستان ۹۵ به صورت پروژه ای استارت آپ علی بابا را ارزش گذاری میکردم، تیم مالی علی بابا بیشتر از کارشناسان حسابداری تشکیل شده بود. حین انجام پرژه، نکاتی را به تیم مالی یادآوری میکردم به همین دلیل دیداری با مدیرعامل علی بابا داشتم. کم کم با فضای استارت آپی کشور آشنا شدم و به صورت رسمی با علی بابا همکاری مستمر کردم. تقریبا تا سال ۹۸ علی بابا بودم.
کسب و کار فعلی را از چه زمانی و چگونه شروع کردید؟
ملک محمدی: مدتها بود که دوست داشتم کسب و کاری راهاندازی کنم. برای شروع باید یک دغدغه وجود داشته باشد. یک نیاز جدی باید پاسخ داده شود. قبل از این بارها کسب و کارهایی را برنامه ریزی کرده بودم؛ اما استارت جدی نخورده بود.
از گذشته به سرمایهگذاری علاقه بسیاری داشتم. این موضوع به مسئله و یا همان دغدغه تبدیل شده بود. در دوره اوجگیری قیمتها در دو سه سال اخیر به دلیل تخصص مالی بسیاری از اطرافیان سوال میکردند که چگونه و با چه روشهایی ارزش پول و داراییهای خود را حفظ کنند. همه ما میدانیم ابزارهایی وجود دارد که افراد میتوانند چندین برابر سود بانکی از آن سود کسب کنند و صرفا به خاطر اینکه به آن دسترسی ندارند نمیتوانند از آن بهرهای ببرند. پس بر آن شدیم تا راههای حفظ ارزش پول و کسب سود را در پیش بگیریم.
چگونه؟
ملک محمدی: متاسفانه علیرغم وجود ابزارهای متنوع، پیچیدگی و گاهی دور از دسترس بودن راه حلهای موجود باعث شده است که اغلب افراد نتوانند پاسخ مناسبی برای رفع نیاز خود پیدا کنند و از این رو به راهحلهای سنتی روی آورند و یا صرفا با اضطراب، تماشاچی تحولات بازارهای مالی باشند و از فرصتهای موجود بهره نبرند.
تیم «تبدیل» مجموعهای از متخصصین با تجربه در حوزهی مالی، سرمایه گذاری و تکنولوژی است که در تلاشند تا با ترکیب تکنولوژی و علم مالی، ابرازهایی ساده، کارآمد و تخصصی در اختیار کاربران خود قرار دهند تا افراد، با هر سطح دانش و تجربهای بتوانند دغدغههایشان را در زمینهی سرمایهگذاری و حفظ و افزایش ارزش پس انداز خود رفع کنند.
با دو نیت کار را استارت زدیم. در وهله اول به افرادی که تخصص مالی دارند ابزار بدهیم تا نیاز خود را رفع کنند. دوم اینکه به کسانی که متخصص نیستند خدماتی را ارائه کنیم تا بتوانند ارزش دارایی خود را در برابر تورم حفظ کنند و شیوه مناسبی برای پس انداز کردن داشته باشند.
به زبان ساده دنبال این بودیم که آدمها دغدغه پس انداز نداشته باشند و نگران این نباشند که ارزش پولشان پایین میآید. پس تلاش کنیم تا افراد علاوه بر حفظ ارزش داراییها، پس انداز کنند و به علاقمندیهای خود بپردازند.
انتهای آرزویمان این بود که آدمها به هر چیزی که علاقه دارند بپردازند
در «تبدیل» برنامه ریزی شده است که افراد کانالی داشته باشند که ریسک را میسنجد، نگرانی در رابطه با پسانداز کم شود و کسب درآمد به اندازه کافی باشد.
راهاندازی کسب و کار چگونه به صورت رسمی کلید خورد؟
ملک محمدی: کسب و کارمان را با دو لاین شروع کردیم لاین یک سبدگردانی الگوریتمیک بود. با الگوریتمهای هوشمصنوعی به صورت اتوماتیک خرید و فروش انجام میشد. مشتریان این بخش میتوانند افراد و یا صندوقها باشند. درحالی که تجربه کافی در حوزه بورس داشتیم تصمیم گرفتیم بر روی ارزهای دیجیتال تمرکز کنیم.
گستردگی و تنوع مالی در ابزارهای فضای ارزدیجیتال خیلی بیشتر از بورس است. در بورس فضا پایهای است میتواند پیشرفته باشد؛ اما تصمیمگیران حوزه آن را ایجاد نکردهاند. بورس زیر نظر یک نهاد است و فعالان حوزه نمیتوانند اقدام ماورای نهاد کنند. متاسفانه قوانین نهاد هر روز تغییر میکند. با اینکه ارزهای دیجیتال پیچیدگی بیشتری داشتند؛ اما تصمیم گرفتیم بر روی ارزهای دیجیتال تمرکز کنیم.
سبدگردانی الگوریتم اتوماتیک را راه اندازی کردیم. پس از چند ماه مخاطبان یک اکانت باز میکردند ما با ربات به اکانت مورد نظر وصل میشدیم که اجازه برداشت از آن را هم نداشتیم. میتوانستیم معامله کنیم.
یکی دیگر از خدمات، وجود رباتهای معاملهگر بود. یعنی افرادی که خودشان معاملهگر بودند دراکسچنجهای بینالمللی امکانات محدودی داشتند. ما این امکانات را گستردهتر کردیم. اکسچنجهای بین المللی ایرانیان را فیلتر میکردند امکانی ساختیم تا معاملهگران اکانت تلگرامی خود را به یک بات تلگرامی وصل کنند. معاملهگر میتوانست از طریق این بات به اکسچنج سیگنال بدهد. همچنین امکانات گسترده ترید را ایجاد کردیم.
این امکانات شامل چه چیزهایی بود؟
ملک محمدی: برای مثال ورود و خروج پلهای و یک سری امکانات که اکسچنجها به هر معاملهگری نمیدهند را ایجاد کردیم. یک امکان دیگری ایجاد شد سوشیال تریدینگ (social trading) بود. برخی کانالها دائم سیگنال میدهند که چه چیزی را خرید و فروش کنید. معاملهگر دائم باید کانال سیگنالدهی را کنترل کند. امکانی را ایجاد کردیم تا همزمان با دریافت سیگنال با کمک بات سیگنال در حساب معاملهگر ترید میشود.
بعد از این که کار پیشرفت کرد. بسیاری از کسانی که میخواستند ما برای آنها سبدگردانی کنیم میپرسیدند که ارزدیجیتال را از کجا بخرم تا شما برایم سبدگردانی کنید. محل خرید و فروش مناسب کم بود. و یا کارمزدها بالا بود. تعداد ارزهایی که میشد معاملهگران خریداری کنند هم اندک بود. به این نتیجه رسیدیم که به یک پلتفرم نیاز داریم که کاربران به راحتی بر روی آن خرید و فروش انجام دهند. تصمیم گرفتیم اکسچنج هم راه اندازی کنیم. چون خودمان تریدر بودیم بررسی کردیم چه چیزی لازم است. نواقص اکسچنجهای دیگر چیست؟ چون از روز اول بر روی پلت فرمهای جهانی اکسچنج کرده بودیم دنبال این بودیم که امکانات پلتفرمهای جهانی را به ایرانیان بدهیم.
ایرانیان بیشتر روی پلت فرمهای جهانی خرید میکنند از روز اول نیتمان این بود امکانات جهانی را ارائه کنیم تا کاربران مجبور نباشند بروند روی پلتفرمهای جهانی خرید و فروش کنند.
آیا معامله گری در ارزهای دیجیتال یک کسب و کار است؟ چرا باید صرافیها به این سمت بروند؟
بنده امیررضا فتحی هم بنیان گذار« تبدیل» دوره کارشناسی و ارشد را در دانشگاه صنعتی شریف درس خواندهام. چندین سال است که در حوزه آی سی تی فعالیت دارم. ارزدیجیتال یک نوع تکنولوژی بود که وارد دنیا شد و کم کم کاربردهایش در زندگی مردم بیشتر شد. مقایسه ارز دیجیتال با ارزی که در حال حاضر استفاده میکنیم معالفارق است. ارز دیجیتال تحول بزرگی در صنعت فاینانس ایجاد کرده و ارزش آن را روز به روز بالاتر برده است.
ارزهای دیجیتال چه ماهیتی دارند؟
ملک محمدی: ارزهای دیجیتال بالای ۱۰ هزار تا هستند. از دو قطب میتوان به آنها نگاه کرد. وقتی در مورد طلا و نقره و مس صحبت میکنیم حتما خواص آنها هم گوشزد میشود. این خواص دارای کاربردهایی هم هستند. همچنین طلا، مس و نقره دارایی هستند که ارزش قیمتی دارند. ارزهای دیجیتال هم این گونه هستند. هر کدام خواص تکنولوژیکی دارند از طرف دیگر به عنوان دارایی مبادله میشوند. آنچه که در حال حاضر دنیا میبینند خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. من میخواهم از این خرید و فروش بگذرم بسیاری از تکنولوژیها هست که بر پایه ارزهای دیجیتال سوار است. ارزهای دیجیتال کارکردهایی دارند که تحول آفرین است. باید این تمایز را قائل شویم. بسیاری فکر میکنند، ارزهای دیجیتال یک دارایی هستند که خرید و فروش میشوند پس بستر دلالی است. در حالیکه تکنولوژیهایی وجود دارد که فقط از طریق ارزهای دیجیتال قابلیت پیادهسازی دارند حالا برای اینکه به این تکنولوژیها دسترسی پیدا شود باید ارز دیجیتال هم خریداری شود.
ممکن است در مورد این کارکردها بیشتر صحبت کنید؟
فتحی: ارزهای دیجیتال یک تکنولوژی جدید هستند که نمیتوان گفت فقط دیجیتال هستند بلکه در بستر روابط انسانها هستند. در واقع ارز دیجیتال یک فضایی را ایجاد میکند بدون اینکه به یک ارگان اعتماد شود بدون اینکه این ارگان وجود داشته باشد تبادلات ارزی انجام شود. این باعث میشود که جهان یک پله به سمت آزاد شدن برود. انتقال پول در گذشته به سختی انجام میشد مخصوصا برای فعالان اقتصادی کشورمان که جا به جایی دلار با مشکل انجام میدادند؛ اما ارزهای دیجیتال فضایی را ایجاد کرده است که همه آدمها بدون اینکه کد ملی داشته باشند و یا دولتی هویت آنها را تعیین کند جا به جایی پول را به راحتی انجام دهند. افراد با امضای دیجیتال به راحتی میتوانند پول انتقال دهند. این موضوع باعث شد مردم جهان به یکدیگر دسترسی داشته باشند به راحتی با هم معامله کنند. نکته قابل توجه این است که همه معاملات هم قابلیت رصد کردن دارد.
این که معاملات به شرایط آسانتری داشته باشد، چه مزیتهایی دارد؟ نتایج و اثرات ارزهای دیجیتال در معاملات داخلی و خارجی چیست؟
فتحی: نتایج متنوعی دارد. برای مثال ارزی به نام تتر وجود دارد. هر تتر معادل یک دلار است. بسیاری از معاملهگران میتوانند برای جا به جایی پول از این ارز استفاده کنند. به این صورت که دیگر به جای اینکه برای خرید دلار تا صرافیهای فردوسی بروند، تتر را به صورت آنلاین بخرند. مزیت این کار هم کاربرد آن در تمام دنیا است. یک ارز دیگری به نام پکس گلد وجود دارد که معادل طلای جهانی است. دارندگان این ارز دیجیتال میتوانند در فضای جهانی با کمترین هزینه این طلا را داشته باشند بدون اینکه ریسک کنند. این ارز هم از لحاظ امنیت دارایی و هم از لحاظ انتقال دارایی قابل اتکا است. اگر تک تک بازارهای جهانی را رصد کنید این شرایط ویژه به وجود آمده است که بهینهتر داراییها مدیریت شود. به همین دلیل بسیاری از کشورها ارز خودشان را ارز دیجیتال میکنند.
چرا؟
فتحی: به دلیل اینکه در بستر رمز شده به راحتی میتوان پول را انتقال داد. پولی که راحت انتقال داده میشود میتواند یک سری معادلات در اقتصاد ایجاد کند که زندگی را راحتتر کند. مثل به وجود آمدن پول کاغذی که در دوره خودش یک تحول شگرف در دنیای اقتصاد و تجارت ایجاد کرد. کاربردهای دیگرارزهای دیجیتال این است که قراردادها را متحول میکند.
پول هم یک نوع قرارداد و اعتبار دولتها است. لازم نیست این قرارداد یک پول باشد بلکه میتواند قراری باشد بین دو طرف معامله. وقتی معاملهای ایجاد میشود طرفین به شبکه بلاک چین اعتماد میکنند در شبکه بلاک چین کدی وجود دارد که مختص طرف معامله است و هیچ کس نمیتواند آن را تغییر دهد شبکه ارز دیجیتال میتواند این قانون را تغییر دهد که در سیستم داد و ستد قدیمی دو طرف معامله باید باهم قراردادی میبستند هریک از طرفین بر قرارداد متعهد نبود شرایط سخت میشد. معامله با ارزدیجیتال قراردادی هوشمند است و هیچ کس نمیتواند آن را زیرپا بگذارد.
قرارداد هوشمند چه کاربردهایی دارد؟
فتحی: بدون شک بسیار پرکاربرد است. برای مثال ممکن است در آینده ال سی باز کردن کاربرد پیدا کند. به این صورت که شما به عنوان طرف معامله در بانک ال سی باز میکنید. تاجر طرف مقابل هم ال سی باز میکند بانکها کار انتقال پول را انجام میدهند. حالا همین اتفاق میتواند در شبکههای بلاکچین بیفتد.
ملک محمدی: تکنولوژی بلاکچین آن چنان شناخته شده نیست. یکی از مثالهای ارزهای دیجیتال این است که فرض کنید شما یک پهنای باند اینترنت دارید که ۲ مگابایت است. طرف دیگر اینترنتی۳۰ مگابایتی دارد. شما میخواهید یک ویدیو ببینید که به پهنای باند بیشتری نیاز دارد یک بستری در تکنولوژی بلاکچین ایجاد شده است که طرفین میتوانند پهنای باند را به یکدیگر قرض بدهند. حالا عمل تبادل از طریق ارز دیجیتال مورد توافق قرار میگیرد.
مثال دیگر در رابطه با کاربردهای ارزهای دیجیتال در قراردادهای هوشمند فضای ذخیرهسازی دیتا است. فرض کنید شما یک فضای ذخیره سازی دیتا دارید. فردی میخواهد از فضای ذخیره سازی شما استفاده کند این تعاملی بین طرفین پیش میآید. وقتی یکی از طرفین از فضای طرف دیگر استفاده میکند، این اتفاق میتواند در بستر بلاکچین اتفاق بیفتد.
بلاکچین دیگری وجود دارد. بررسی میکند بر اساس دیتایی که شما در اینترنت قرار دادهاید چه میزان از دیتای شما استفاده میشود. این موضوع نشان از معتبر بودن دیتای شما دارد.
بلاکچین دیگری مسئول این است که تعاملات را بررسی کند و تشخیص میدهد که دیتا ارزشمند است. مثالهای واقعی تحولی وجود دارد که بر بستر بلاکچین اتفاق میافتد.
بسیاری از تحولها وجود دارد که نیاز است در یک بستر انجام شود. سادهترین چیزی که میتوان در مورد بلاکچین گفت این است که به سرعت و راحتی میتوان دو چیز را جا به جا کرد.
این موضوع منسوخ شده است که آنچه بر روی بلاکچین سوار میشوند برای معاملات و تعامل استفاده میشد دنیا در حال حاضر از این بستر استفاده واقعی میکند. ارزهای مختلفی داریم که کاربردهای بسیاری دارند.
در حال حاضر چند نوع ارز دیجیتال در دنیا وجود دارد. یک نوع ارز دیجیتالی وجود دارد که کارکرد خاصی ندارد و مانند پول است. یک سری ارزها وجود دارند که یک تکنولوژی را در دل خود پنهان دارند وقتی که ما میخواهیم ازاین تکنولوژی استفاده کنیم به یک ارز نیاز داریم. ارزهای دیجیتال میتوانند در حوزههای مختلف تحولات بسیاری ایجاد کنند. برای مثال در حوزه انرژی هر کس به میزان یارانهای که استفاده نمیکند ارز دیجیتال دارد. کسانی که کولرگازی ندارند و یا صاحب چند خودرو نیستند میتوانند یارانه را در بستری به فرد دیگری بفروشند که انرژی بیشتری مصرف میکند. این موضوع به کمک بسترهای بلاکچین امکان پذیر است.
فتحی: یک مثال دیگرسهیمه بنزین است. شما فرض کنید سهیمه بنزین یک کوین است که هر ماه به حساب شما می آید. شما می توانید در بازار ارز دیجیتال سهمیه خود را فرد دیگری بفروشید. اینکه این بازار وجود داشته باشد باعث می شود کیفیت زندگی مردم بیشتر شود. این موضوع می تواند در بستر قانونی هم باشد. بسیاری از کشورهای خارجی وسواس بیشتری در رابطه با قانون دارند؛ اما در همین کشورها ارزهای دیجیتال به راحتی استفاده میشود.
ملک محمدی: در رابطه با ارزهای دیجتال دو راه برای توانمند کردن افراد وجود دارد. راه اول ایجاد بستر برای افرادی است که تخصص حوزه را دارند. راه دوم آموزش، ارائه خدمات و سرویس به کسانی که تخصص ندارند و علاقمند به حوزه هستند. حوزه ارزهای دیجیتال در کشور مهجور مانده است. چون تمامی بخشها مسدود شده است همه فعالان حوزه فقط بر روی خرید وفروش تمرکز کرده اند.
فتحی: به دلیل مسئله تحریمها اگر یک کشور نیاز جدی به ارزهای دیجیتال داشته باشد، این ما هستیم. نمیتوانیم نفت صادر کنیم ولی با ماینینگ میتوان اقتصاد کشور را سرپا نگه داشت.
چطور؟ کمی بیشتردر این زمینه توضیح دهید.
فتحی: با ماین کردن درآمد قابل توجهی کسب میشود. در شرایط کنونی به دلیل وجود تحریمها هزینههای بسیاری در فروش نفت به واسطه های جهانی پرداخت می شود. عملا فعالان اقتصادی مجبور هستند پول تهاتر کنند. فعالان اقتصادی مجبور هستند هر کالایی را به جای پول قبول کنند. حال اینکه انتقال پول از طریق ارزهای دیجیتال انجام شود دیگر مجبور نیستیم هزینه واسط پرداخت کنیم و یا هر کالای نامناسب را به کشور وارد کنیم. در حوزه ارز دیجیتال میتوان فرآیندهای بانکهای جهانی و مسائل توسعه تحریمها را سادهتر کند.
ملک محمدی: رشد قابل توجه ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر نشان دهنده پتانسیل آن است. بانک مرکزی، مجلس، صمت و ... معتقدند متولی اصلی ارزهای دیجیتال در کشور هستند در حالیکه قانون گذاری وقت و انرژی و دید میخواهد، موضوع مدیریت و تولیت ارزهای دیجیتال همچنان بلاتکلیف است. از همه زمینههای ارزهای دیجیتال استفاده میشود؛ اما همین که راجع به آن شفاف صحبت نمیشود. ممکن است به سمت رانت و ... برود در نتیجه فرصت سوزی هم اتفاق میافتد. مهمترین چیزی که کشور به آن نیاز دارد بهرهوری است. در شرایط کنونی این استارت آپها هستند که بهرهوری در کشور را بالا میبرند چون با کمترین امکانات و هزینه شکوفا شدهاند.
انتظار میرود دولت قوانین را تسهیل کند. باید بستری آماده کند که شرکتها راحتتر کار کنند. ارزهای دیجیتال فقط پول نیستند ارزهای دیجیتال بستر تکنولوژیکی هستند که میتوانند صنایع، فرایندها و سیستمها و حتی استارت آپها را متحول کنند.
پیشنهاد شما در این زمینه چیست؟
ملک محمدی: رشد کشور بدون تمرکز روی بهرهوری امکانپذیر نیست. کسانی که تخصص دارند میتوانند در کشور بهرهورری ایجاد کنند. دولت فقط میتواند قوانین را به گونهای ایجاد کند که مسیر رشد فعالان این حوزه دشوار نباشد.
فتحی: دولت میتواند یک آزادی برای بازار ایجاد کند خود بازار به سمت بهرهوری میرود.
در حال حاضر نیاز است صرافیها وارد حوزه ارزهای دیجیتال شوند؟
حسن فراهانی هم بنیان گذار «تبدیل»: یکی از مزیتهای ارزهای دیجیتال این بود که محدودیت زمانی را از بین برد. معاملهگران میتوانند شبانهروز خرید و فروش کنند. برای مثال اگر بخواهید دلار بخرید ممکن است به یک صرافی مراجعه کنید صراف شاید دلار را از شما ۲۲ هزار تومان بخرد و یک ساعت دیگر ۲۵ هزار تومان بفروشد. در بازار آزاد و ۲۴ ساعته این محدودیتها وجود ندارد. این بازار است که قیمت را تعیین میکند و هیچ محدودیت زمانی و مکانی وجود ندارد.
در مورد این که صرافیها تغییر رویه بدهند این را باید بگویم که کسب و کار دیجیتال ۲۴ ساعته تفاوت بسیاری با کسب و کار سنتی دارد. در صرافی تبدیل کارها به صورت اتوماتیک انجام میشود و دیگر کار دستی انجام نمیشود. استفاده از پردازش کامپیوتری به ما این توان را داده است که بتوانیم خدمات را نه تنها برای خودمان بلکه برای افراد بسیاری به صورت همزمان انجام دهیم.
ما این بستر را فراهم کردهایم هر کسی با هر سرمایهای با هر حجمی بتواند به سیستم وصل شود و معاملاتی انجام شود ضمن اینکه سرمایه در دست خودشان است فقط مدیریت شود.
یکی از مزیتهای بلاکچین، داشتن سیستمهای زیرو تراست (Zero Trust ) است. در این شرایط تضمین میشود که معامله به صورت منصفانهای انجام شده است. یکی از اصلیترین مزیتهای ارزهای دیجیتال این بود که توانست تبادلات انسانی را منصفانه کند.
ملک محمدی: برای صرافی ارزهای دیجیتال قوانین مدونی وجود ندارد. به همین دلیل نمیتوانیم تبادل قانونی داشته باشیم. مسله دوم تعاملات بانکی است و نمیتوانیم به صورت مستقیم انجام دهیم چون نماد نداریم و باید پرداخت یارا کار کنیم. در کارگزاریهای بورسی هر چقدر نیاز باشد تبادل انجام میشود؛ اما ما باید از طریق کارتهای بانکی جا به جایی داشته باشیم. در قسمت احراز هویت و تبادلات بانکی دچار مشکل هستیم و نمیتوانیم از پتاسیلهای موجود استفاده کنیم.
نکته بعدی دیستراپشن است این لغت خواستگاه استارت آپهای تکنولوژیکی است. به عبارت دیگر نظم یک صنعت را به هم میزند. استارت آپها و شرکتهای تکنولوژیک چون ماهیت نظم بر هم زدن دارند همیشه وقتی وارد میشوند نظم فعلی را به هم میزنند.
کسانی که تحول ایجاد میکنند قطعا نظمی را به هم میزنند. ولی نباید این بهم زدن نظم به چشم تخلف و جرم دیده شود ما اگر میخواهیم رشد کنیم باید یک سری نظمها را به هم بزنیم البته نظم به هم زدن به معنای قانون شکنی نیست. اگر دولت میخواهد از منافع این بستر بهرهمند شود باید بپذیرد که یک سری از نظمها برهم بخورد. کل دنیا نظم شکن را، موضوعی نوید بخش میدانند.
لینک کوتاه: https://b2n.ir/q05358