طرح دولت برای ساماندهی ارزهای دیجیتال؛ چه محدودیت‌های جدیدی اعمال می‌شود؟

به‌تازگی نسخه‌ای غیررسمی از پیش‌نویس ستاد تحول دولت سیزدهم برای ساماندهی وضعیت ارزهای دیجیتال در کشور، منتشر شده است. در این پیش‌نویس که هنوز هیچ نهاد رسمی‌ای آن را تأیید نکرده است، مقررات سفت و سختی برای معاملات و نگهداری از ارزهای دیجیتال در نظر گرفته شده است که در صورت اجرایی‌شدن، می‌تواند فعالیت معامله‌گران و کسب‌وکارهای این حوزه را بیش از هر زمان دیگری با محدودیت مواجه کند.

طرح دولت,ساماندهی,ارزهای دیجیتال,رمزارز,رئیسی,دلار,ایران,بیت کوین,قیمت بیت کوین

title

به گزارش آسان بیت کوین و به نقل از ارزدیجیتال، یک ماه پس از آنکه محسن رضایی متولی رمزارزها در دولت شد، پیش‌نویس مصوبه‌ای از سوی کارگروه رمزارزش‌ها در ستاد تحول دولت سیزدهم، برای ارائه به هیئت وزیران آماده شده است. این نسخه، ویرایش هشتم و مربوط به ۲۵ دی ۱۴۰۰ است. در حال حاضر مشخص نیست ویرایش‌های جدیدی قرار است از این مصوبه هیئت وزیران آماده شود یا نسخه‌ای که به دست دیجیاتو رسیده برای تصویب در هیئت وزیران مطرح خواهد شد. با این حال، نکات بسیار قابل‌تأملی در این طرح دیده می‌شود که می‌تواند آغاز محدودیت‌های جدیدی در فضای رمزارز ایران باشد.

اگرچه نکات مثبتی در این طرح دیده می‌شود، اما به نظر می‌رسد دولت کنترل کامل بازار رمزارزها در کشور را به ساماندهی آن ترجیح داده است. طبق این پیش‌نویس بایستی سامانه و شرکتی راه‌اندازی شود که مبادلات رمزارزی افراد را زیر نظر می‌گیرد؛ همچنین سقف ریالی برای افراد حقیقی تعیین شده که بیش از آن اجازه نگه‌داری رمزارز را در کیف پول شخصی خود ندارند.


 

کارگروه رمزارزش‌ها زیر نظر ستاد تحول دولت سیزدهم، اواخر دی ماه امسال «سیاست‌ها و احکام پیشنهادی جامع ساماندهی زیست‌بوم رمزارزش‌ها» را جهت تصویب هیئت وزیران ارائه کرده است. طرح مذکور در ۵ فصل و ۳۰ ماده تنظیم شده که به مضامینی همچون تعیین ساختار ساماندهی، بحث استخراج و ایجاد رمزارز، تبادل و نگهداری رمزارزها و بحث پرداخت با استفاده از این ارزهای دیجیتال می‌پردازد.

نگاه کلی به این طرح نشان می‌دهد دولت بدون توجه به ماهیت رمزارزها و غیرمتمرکز بودن آنها، به دنبال راهی است تا کاملاً این بازار را در ایران زیرنظر بگیرد و مانع خروج ارز از کشور، پول‌شویی و نگرانی‌هایی از این دست شود. علاوه‌بر این بحث توانایی پیاده‌سازی سامانه کنترلی مد نظر دولت نیز مورد سوال است.

راه‌اندازی سامانه‌ای برای رصد و کنترل بازار ارزهای دیجیتال

در بخش اول طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به تعاریف و ساختار ساماندهی اشاره شده است. طبق آن رمزارزش نمایش دیجیتالی ارزش یا حقوقی است که می‌تواند با استفاده از فناوری دفترکل توزیع شده یا فناوری مشابه، به صورت الکترونیکی منتقل و ذخیره شود.

مهم‌ترین قسمت بخش اول، بحث راه‌اندازی «سامانه هوشمند رکن» و «شرکت مرکزی هوشمند رمزارزش مهر» است. طبق ماده ۶-۱ سامانه رکن جهت رصد، کنترل و نظارت بر بازار رمزارزها است که کارکردهایی همچون احراز هویت، ثبت آدرس‌های رمزارز، حسابرسی مالی خودکار، ثبت شماره کارت و حساب‌های بانکی هویت‌های احراز شده است.



این سامانه همچنین به کلیه نهادهای مجاز برای شناسایی آدرس‌ها و تراکنش‌های مشکوک خدمات ارائه می‌کند. موضوعی که اگرچه رفع کننده نگرانی دولت بوده اما متضاد با ساختار بلاک چین و ماهیت رمزارزها است. علاوه بر این با توجه به بحث تحریم‌ها و در صورت دسترسی غیر به این سامانه، به راحتی کاربران ایرانی این حوزه شناسایی می‌شوند و تبعات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.

شرکت مرکزی هوشمند رمزارزش مهر نیز بر اساس مجوز و آیین‌نامه‌های وزارت اقتصاد با سرمایه‌گذاری فعالین بخش خصوصی تشکیل خواهد شد. این شرکت زیرساخت لازم سامانه رکن، اتصال سکوهای تبادل (صرافی‌های ارز دیجیتال) و صندوق‌های نگهداری امن رمزارزها را فراهم می‌کند.

طبق ماده ۳، وزارت اقتصاد موظف است با همکاری بانک مرکزی و وزارت فناوری اطلاعات ظرف ۲ ماه از زمان ابلاغ این مصوبه، اقدامات لازم را برای تاسیس شرکت رمزارزش مهر و در راستای آن راه‌اندازی سامانه هوشمند رکن انجام دهد.

ستاد ملی رمزارزها برای هماهنگی در این حوزه نیز با مسئولیت معاون اقتصادی رئیس جمهور و متشکل از نمایندگان شورای عالی فضای مجازی، بانک مرکزی، وزارتخانه‌های اقتصاد، وزارت اطلاعات، صمت، نفت، نیرو، ارتباطات، کشور و معاونت علمی ریاست جمهوری بایستی تشکیل شود.

تنظیم قوانین سفت و سخت برای نگهداری ارزهای دیجیتال

سازمان بورس طبق طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش ملزم به ایجاد و نظارت بر صندوق‌های حضانتی رمزارزها ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ ابلاغ آن شده است. اشخاص حقوقی ایرانی بایستی تمامی رمزارزهای خود را در این صندوق نگه‌داری کنند. همچنین کلیه صرافی‌ها موظف‌اند تا حداقل ۹۰ درصد رمزارز موجود خود را در یکی از صندوق‌های فوق الذکر نگهداری کنند.

اما عجیب‌ترین بخش مربوط به ماده ۲۳ است. طبق این ماده کلیه اشخاص حقیقی ایرانی حداکثر می‌توانند تا ۴ برابر وجه نقد مجاز تعیین شده در آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پولشویی را در کیف پول‌های شخصی خود نگه داری کنند. بیش از مبلغ تعیین شده بایستی به صندوق‌های حضانتی منتقل و در آنجا نگه‌داری شود.



تعیین سقف نقدی باعث می‌شود تا با نوسان قیمتی رمزارزها و افزایش قیمت آن‌ها، هر بار بایستی تعداد رمزارز بیشتری به این صندوق منتقل شود. موضوعی که احتمالاً بسیار دردسرزا خواهد شد.

عدم رعایت این موارد باعث برخورد با فرد متخلف طبق قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم خواهد شد.

راه‌اندازی بازار عمده فروشی برای ارزهای دیجیتال

بخشی از طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به بحث خرید و فروش رمزارزها می‌پردازد. طبق ماده ۲۵ سکوهای تبادل (صرافی‌های رمزارز) بایستی حداکثر ظرف ۳ ماه از بهره‌برداری سامانه هوشمند رکن، فعالیت خود را با این سامانه و شرکت مهر منطبق کنند؛ در غیر این صورت غیرمجاز محسوب شده، از خدمات بانکی و پرداخت محروم و با آن‌ها برخورد خواهد شد.

یکی از بخش‌های قابل تامل طرح پیشنهادی، لزوم توقف برخی فعالیت‌های صرافی‌ها تا زمان تاسیس شرکت مهر و راه‌اندازی سامانه رکن است. طبق ماده ۲۶ هرگونه جا به جایی ریالی بین کاربران حقیقی و حقوقی غیرمجاز است و برداشت و واریز بایستی از حساب بانکی خود شخص صورت گیرد. همچنین در این بازه زمانی تنها امکان برداشت ریالی وجود داشته باشد و هیچکس نبایست رمزارز خریداری شده را به والت خود منتقل کند.



پرداخت‌یارها نیز در کنار صرافی‌ها، تا زمان راه‌اندازی سامانه رکن، ملزم به احراز هویت کلیه کاربران در هنگام واریز و برداشت و ذخیره داده‌های آن‌ها شده‌اند.

صرافی‌ها نیز از آن زمان به بعد بایستی رمزارز مورد نیاز خود را از این بازار تامین کنند. سکوهای تبادل تا زمان راه‌اندازی بازار عمده فروشی بایستی نحوه تامین رمزارز خود را مستند و به دستگاه‌های ذی ربط اعلام کنند.

از ارائه تخفیف تا وضع مالیات بر ماینینگ

فصل دیگر طرح پیشنهادی کارگروه رمزارزش به دو بحث استخراج و تولید رمزارزها می‌پردازد. نگاه کلی به مواد این بخش نشان می‌دهد دولت نگاه واقع‌بینانه‌تری نسبت به این صنعت داشته و معتدل‌تر از سند پیشنهادی وزارت نیرو است.

طبق ماده ۴، وزارت صمت موظف شده است با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و نفت زیرساخت‌های لازم برای فعال‌سازی تمام ظرفیت کشور و بخش خصوصی جهت ماینینگ رمزارزها را فراهم کند. هدف از این موضوع، پاسخ به افزایش تقاضای رمزارزها در داخل و جلوگیری خروج ارز از کشور است.

آنطور که در ماده ۵ نوشته شده است وزارت صمت همچنین بایستی مناطق مناسب استخراج رمزارز را تعیین کند و به مراکزی که در این مناطق فعال شوند، تخفیف در نرخ انرژی و مالیات اعطا شود.

طبق این سند برنامه‌های حمایتی از مراکز استخراج رمزارز که از منابع انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌کنند، نقش در افزایش بهره‌وری و کاهش تلفات برق تولیدی در شبکه داشته یا نیروگاه گازی مستقل ایجاد کرده‌اند، در نظر گرفته خواهد شد.

طبق تبصره ۲ ماده ۶ تعرفه‌گذاری انرژی بایستی به گونه‌ای باشد که باعث خروج سرمایه یا افزایش ماینینگ زیرزمینی نشود.

اما با توجه به قطعی‌های اخیر برق در کشور، مراکز خودتامین استخراج رمزارز موظف می‌شوند در ساعات پیک مصرف ۵۰ درصد برق تولیدی خود را در اختیار وزارت نیرو قرار دهند در مقابل نیز وزارت نیرو بایستی سوبسیدی به آن‌ها ارائه کند. همچنین برق سایر مراکز در ساعات اوج مصرف، قطع خواهد شد.

بخش قابل توجه دیگر، لزوم تامین تقاضای داخلی رمزارزها از سوی مراکز استخراج است. این مراکز بایستی طبق ماده ۱۲ به ازای هر کیلووات سال مصرف انرژی، مقدار ارزی را که ستاد ملی رمزارزش‌ها تعیین می‌کند را در بازار و صرافی‌های مورد تایید به فروش برساند.

همچنین طبق ماده ۱۳ مراکز ماینینگ به عنوان واحد تولید صنعتی شناخته شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند شد، به جز آن‌هایی که ماده ۵ و ۱۲ را رعایت می‌کنند.

در این بخش همچنین به بحث ایجاد ارز دیجیتال ملی از سوی بانک مرکزی و رمزارزهای مشترک با سایر کشورها برای برقراری تبادلات تجاری اشاره شده است.

در بخش دیگر سند تهیه شده، استفاده از انواع رمزارز را به جز رمزپول به عنوان ابزار پرداخت در کشور ممنوع شده است. اما بانک مرکزی برای مبادلات بین‌المللی بایستی ظرف مدت ۴ ماه از ابلاغ این مصوبه، درگاه‌های پرداخت رمزارزی را ایجاد کند تا پذیرندگان دارای مشتری خارجی از آن استفاده کنند.

لینک کوتاه: b2n.ir/k21495 

 

کوین‌بیس ۳.۶ میلیون پوند به برینک کمک می‌کند
بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است
جاستین سان بیش از ۵۰۰ میلیون دلار تتر را به صرافی ارز دیجیتال HTX منتقل کرد
طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در سال ۲۰۲۳ صنعت استخراج ارزهای دیجیتال جهانی به اندازه کل مصرف استرالیا برق مصرف کرده است
صرافی کراکن مجوز فعالیت در هلند را دریافت کرد

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

بریتانیا,قانون گذاری,ارزهای دیجیتال,استیبل کوین‌

بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است

دولت بریتانیا در نظر دارد تا قانون‌گذاران را مجاب کند تا تصویب قوانین جدیدی برای استیبل کوین‌ها و استکینگ (Staking) مصوب کنند. به گزارش بلومبرگ، بیم افولامی، مسئول اقتصادی خزانه‌داری بریتانیا بر تعهد دولت به فشار جدی برای تسریع قانون‌گذاری در مورد استیبل کوین‌ها و سهام‌گذاری دارایی‌های ارزهای دیجیتال تأکید کرد. افولامی ضمن تأکید بر فوریت این موضوع، اظهار داشت که موضع دولت در این زمینه، حرکت به سمت وضع مقررات در ۶ ماه آینده است.

خبر - ۹ ماه پیش
جاستین سان,تتر,دلار,HTX,صرافی

جاستین سان بیش از ۵۰۰ میلیون دلار تتر را به صرافی ارز دیجیتال HTX منتقل کرد

جاستین سان، بنیان‌گذار ترون، با انتقال قابل توجه ۵۰۰ میلیون دلاری، موجی در بازار ارزهای دیجیتال ایجاد کرده است. این تراکنش که از «JustLend»، پلتفرمی که سان پشتیبانی می‌کند، سرچشمه می‌گیرد در نهایت به صرافی HTX واریز شد. طبق گزارش منتشر شده ۶۴۲.۰۶ میلیون دلار تتر از یک کیف پول نامشخص به «JustLend» هدایت شد که مشکوک به مرتبط بودن با سان بود که به گمانه‌زنی‌ها در جامعه کریپتو دامن زد.

خبر - ۹ ماه پیش
آمریکا,استرالیا,استخراج,اداره اطلاعات انرژی

طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در سال ۲۰۲۳ صنعت استخراج ارزهای دیجیتال جهانی به اندازه کل مصرف استرالیا برق مصرف کرده است

گزارش اخیر اداره اطلاعات انرژی (EIA) نشان داد که در سال ۲۰۲۳، صنعت استخراج ارزهای دیجیتال جهانی مقداری برق مصرف کرده است که با کل مصرف استرالیا قابل مقایسه است. این گزارش همچنین بر رشد قابل توجه این صنعت در ایالات متحده تاکید کرد و دولت را بر آن داشت تا مصرف انرژی خود را از نزدیک بررسی کند. انرژی مصرف شده توسط استخراج ارزهای دیجیتال در سطح جهان ۰.۲ درصد تا ۰.۹ درصد از تقاضای برق جهان را تشکیل می‌دهد. در ایالات متحده، این رقم از ۰.۶ درصد تا ۲.۳ درصد از تقاضای برق کشور، معادل استفاده از ایالتی مانند یوتا یا ویرجینیای غربی است.

خبر - ۹ ماه پیش
صرافی,کراکن,مجوز,هلند,DNB,VASP

صرافی کراکن مجوز فعالیت در هلند را دریافت کرد

در یک پیشرفت قابل توجه برای صنعت ارزهای دیجیتال، کراکن، یک صرافی معروف ارزهای دیجیتال، توسط بانک مرکزی هلند (DNB) مجوز ارائه دهنده خدمات دارایی مجازی (VASP) را دریافت کرد.

خبر - ۹ ماه پیش
صرافی,FTX,سم بنکمن فرید

صرافی FTX به‌دنبال فروش ۸ درصد سهام خود در شرکت آنتروپیک است

صرافی ارزهای دیجیتال ورشکسته FTX در حال آماده شدن برای فروش مهم‌ترین دارایی غیرنقد باقی مانده خود است و می‌خواهد ۸ درصد از سهام استارتاپ ارزشمند هوش مصنوعی آنتروپیک که در اکتبر ۲۰۲۱ سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری را در آن کرده بود، به فروش برساند.

خبر - ۹ ماه پیش
بایننس,اینسکریپشن,صرافی,توکن‌های غیرمثلی

بایننس بازار مخصوص توکن‌های اینسکریپشن را راه‌اندازی کرد

صرافی بایننس اعلام کرد بازار بایننس اینسکریپشن (Binance Inscriptions) را برای خرید و فروش و ضرب توکن‌های اینسکریپشن راه‌اندازی کرده است. این صرافی در حال رقابت با رقیب اصلی خود OKX است که ویژگی‌های مشابهی را در اوایل این هفته ارائه کرده است.

خبر - ۹ ماه پیش
صرافی,FTX,بازپرداخت

صرافی FTX راه اندازی مجدد نخواهد شد و مشتریان سابق پول خود را به طور کامل پس خواهند گرفت

صرافی ورشکسته ارزهای دیجیتال FTX اعلام کرد که قصد دارد به طور کامل به مشتریان سابق بازپرداخت کند و از برنامه‌های خود برای راه اندازی مجدد صرافی صرف نظر کرده است.

خبر - ۹ ماه پیش
تتر,بیتفینکس,صرافی,USDT

انتقال ۲۳۰ میلیون تتر به صرافی بیتفینکس

در یک تراکنش مهم که باعث جلب توجه جامعه ارزهای دیجیتال شده، خزانه‌داری تتر چند میلیون دلار USDT را به صرافی بیتفینکس (Bitfinex) انتقال داده است.

خبر - ۱۰ ماه پیش
صرافی,سهم بازار,بایننس,حجم معاملات,اوکی‌ایکس,بای‌بیت,آپ‌بیت

سهم بازار صرافی بایننس در پایان سال ۲۰۲۳ با کاهش قابل‌توجهی روبه‌رو بوده است

آخرین گزارش «TokenInsight» نشان می‌دهد که سال ۲۰۲۳ شاهد تغییراتی در سهم بازار و حجم معاملات در میان صرافی‌های برتر بوده است. سال ۲۰۲۳ شاهد کاهش سهم بازار بایننس از ۵۴.۲ درصد به ۴۸.۷ درصد بوده در حالی که اوکی‌ایکس و بای‌بیت به ترتیب ۴.۳ درصد و ۲.۲ درصد افزایش یافته‌اند. بایننس، آپ‌بیت و اوکی‌ایکس سه جایگاه برتر در کل حجم معاملات سالانه را به خود اختصاص داده‌اند.

خبر - ۱۰ ماه پیش