سند تحول دولت منتشر شد؛ تصمیمات دولت برای ارزهای دیجیتال چیست؟

سند تحول ارائه شده توسط دولت که در هشتم اسفند ابلاغ شد بخش کاملی را به تدوین یک نقشه‌راه برای صنعت ارزهای دیجیتال اختصاص داده است.

vahab_svrm

نویسنده : وهاب مسعودی

سردبیر تحریریه‌ی آسان بیت کوین

سند تحول دولت,ارزهای دیجیتال,قانون گذاری

title

به گزارش آسان بیت کوین و به نقل مهین بلاکچین، دولت رییسی، مطابق اصل ۱۳۴ قانون اساسی، سندی با عنوان «سند تحول دولت مردمی» تدوین کرده است که خط مشی دولت و قوه مجریه و وزرا و دستگاه‌های اجرایی را تعیین می‌کند. بخش دوم این سند که در تاریخ ۸ اسفند ابلاغ شد شامل ۹ فصل و ۳۷ مبحث است که مبحث دهم آن با عنوان «رمزارزش‌ها»، به مقایسه وضع موجود صنعت رمزارزها با وضعیت مطلوب می‌پردازد و چالش‌ها و راه‌حل‌های پیشنهادی برای توسعه صنعت رمزارزها در ایران را برمی‌شمارد.

پیش از انتشار این سند جامع، پیش‌نویسی از سیاست‌های مربوط به ارزهای دیجیتال منتشر شده بود که با واکنش منفی فعالان صنعت ارزهای دیجیتال در ایران مواجه شد. در این نسخه ابتدایی کلیه اشخاص حقوقی موظف شده بودند تمام دارایی ارز دیجیتالی خود را در صندوق‌های حضانتی مورد تایید نگهداری کنند و کلیه اشخاص حقیقی نیز تنها تا چهار برابر میزان وجه نقد مجاز تعیین شده در آیین نامه مبارزه با پول‌شویی حق نگه‌داری ارز دیجیتال داشتند. به طور کلی به نظر می‌رسید که رویکرد نسخه اولیه «سند جامع رمزارزش‌ها» قهری و به دنبال کنترل کامل دولت بر صنعت ارزهای دیجیتال بود.

اما به نظر می‌رسد که سیاست‌گذاران در تدوین سند جدید تغییر رویه داده‌اند. لحن و محتوای آنچه که در سند جدید پیش رو داریم با نسخه اولیه تفاوت‌های اساسی دارد. در این سند محدودیت‌های طرح شده در نسخه اولیه به طور کامل حذف شده‌اند و از نگهداری امانی ارزهای دیجیتال به عنوان یک «خدمت» صحبت شده است. در بخشی از سند جدید می‌خوانیم:

«چرخش از نظام حکمرانی تهدیدمحور، منفعلانه، دستوری، سلبی و مجوزمحورانه رمزارزش‌ها به نظام حکمرانی فرصت‌محور، فعالانه و ایجابی، با رویکرد مدیریت مخاطرات و روش‌های نوین تنظیم‌گری.»

البته در این سند تنها خط مشی‌های کلی ترسیم شده‌اند و باید منتظر ماند و دید که آیا قوانینی که توسط دولت پیشنهاد می‌شوند هم با روحیه این سند هماهنگ خواهند بود یا خیر.

این سند چهار مورد از چالش‌های مهم پیش روی صنعت ارزهای دیجیتال را بر می‌شمرد و در مورد آن‌ها به بررسی عوامل ایجاد چالش و راهبردهای حل آن می‌پردازد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

چالش اول: ضعف در مدیریت کلان ارزهای دیجیتال

اولین عامل این چالش، توسط نویسندگان سند «ساختار ناکارآمد حکمرانی در مواجهه فعالانه با رمزارزش‌ها و فناوری دفاتر کل توزیع‌شده» ارزیابی شده است. و برای برطرف کردن این عامل تشکیل «ستاد ملی رمزارزش‌ها» برای «شناخت، تبیین، سیاستگذاری، تقسیم وظایف بین وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مربوطه و نظارت بر حسن اجرای وظایف محوله» پیشنهاد شده است.

روش دیگر پیشنهاد شده برای حل مشکل ساختار ناکارآمد حکمرانی، «سهیل‌گیری فعالیت کسب‌وکارهای نوظهور و ایجاد محیطی مبتنی بر خوداظهاری، و ایجاد نوعی محیط آزمون (سندباکس) برای شناخت و شكل‌گیری اولیه کسب‌وکارهای نوآورانه برای کمک به دولت برای مواجهه فعال در تنظیم‌گری این‌گونه کسب‌وکارها» است.

عامل دوم ایجاد این چالش «ضعف رصد، کنترل، نظارت و خودتنظیم‌گری در بازار تولید، نگهداری و تبادل رمزارزش‌ها» عنوان شده است و برای مقابله با این عامل، «ارائه خدمات احراز هویت برای بهره‌برداری کسب‌وکارهای حوزه رمزارزش‌ها» پیشنهاد شده است.

چالش دوم: مخاطره بالای سرمایه‌گذاری مردم در بازار ارزهای دیجیتال

در این سند عامل اول بوجود آورنده این چالش «انگیزه مردم برای فرار از تورم و خرید دارایی‌های غیرریالی خرد با نقدشوندگی بالا» ذکر شده‌ است و راه حل این مشکل «کارآمدسازی دستگاه‌های اجرایی کشور در حل مسئله تورم» و «ارتقای سواد مالی و اقتصادی مردم» عنوان شده است.

عامل دوم بوجود آورنده این چالش «تنظیم‌گری نامناسب در حوزه سیاست‌های مدیریت دارایی و نگهداری رمزارزش‌ها» توصیف شده است و پیشنهاد شده است که از ابزارهای بازار سرمایه، مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF)، برای مدیریت مخاطرات سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال استفاده شود. همچنین پیشنهاد شده است که نهاد امین دارایی‌های دیجیتال و شرکت‌های سپرده‌گذاری ارز دیجیتال تأسیس شوند و زیرساخت‌های خدمات حضانتی ارز دیجیتال در بورس فراهم شود و مجموعه‌های خدمات مشاوره سرمایه‌گذاری توسعه یابند.

به علاوه توصیه شده است که دارایی‌های فلزی به دارایی‌های دیجیتالی فلزات گرانبها تبدیل شوند و شرکت‌های دولتی و خصوصی به سمت ایجاد توکن‌های کاربردی برای ارائه کالا و خدمات سوق داده شوند.

عامل سوم ایجادکننده این چالش «ضعف سیاست‌های حمایت از تولید داخلی در زیست‌بوم رمزارزها» عنوان شده است. برای حل این مشکل پیشنهاد شده است «برای توسعه کسب‌وکارهای بلاکچینی مبتنی بر قراردادهای هوشمند و افزایش کاربرد رمزپول ملی، توکن ریال منتشر شود».

چالش سوم: افزایش سهم استخراج پنهان از کل بازار تولید ارزهای دیجیتال در کشور

برای روبرو شدن با این چالش پیشنهاد شده است «سامانه رصد هوشمند، برخط و بلادرنگ مصرف برق در کلیه سطوح تولید، انتقال و توزیع» ایجاد شود تا مراکز استخراج پنهان به راحتی شناسایی شوند.

همچنین به وزارت نیرو ماموریت داده‌شده است تا برای «تأمین برق از منابع انرژی های تجدیدپذیر، اعم از انرژی خورشیدی، بادی، آبی، زمین‌گرمایی و زیست‌توده و اتمی جدیدالتأسیس، برای ایجاد مزارع استخراج رمزارزش‌ها» زمینه‌سازی‌های لازم را به سرعت انجام دهد. همچنین به وزارتخانه‌های نیرو و نفت مأموریت داده شده است «برای ایجاد مزارع استخراج رمزارز با تأمین انرژی از محل افزایش بهره‌وری، نظیر تولید برق از گاز مشعل، کاهش تلفات برق تولیدی در شبکه انتقال و توزیع برق و افزایش بهره‌وری تولید برق نیروگاه‌های حرارتی موجود» زمینه‌‌سازی لازم را انجام دهد.

چالش چهارم: از دست‌رفتن فرصت راهبردی رمزارزها در حوزه پرداخت و تبادل داخلی و بین‌المللی

برای مبارزه با این چالش به وزارت امور اقتصاد و دارایی ماموریت داده شده است «استانداردهای لازم برای تبادل رمزارزش‌ها را با تأکید بر شناخت مشتری، قواعد نگهداری، اعتبارسنجی، صیانت مستمر از تراز مثبت ارزی» و «استانداردهای لازم برای بسترهای تبادل رمزارزش‌ها با یکدیگر و با ریال و بالعکس» را با لحاظ قوانین مبارزه با پولشویی، تدوین کند.

همچنین در این سند تأکید شده است که باید مبادله مستقیم رمزارزها با کالا و خدمات در کشور ممنوع شود و دارایی‌های رمزارزی پس از تبدیل شدن به ریال با کالا و خدمات مبادله شوند.

به علاوه پیشنهاد شده است که با طراحی سازوکارهای انگیزشی مالیاتی و تهیه زیرساخت‌های فنی مناسب، عرضه و تولید رمزارزهای استخراج‌شده در بازار داخلی افزایش یابد.

لینک کوتاه:

بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است
اسپانیا به دنبال قانونی برای ضبط ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی است
کریس برنیسک می‌گوید نزول و سپس تثبیت محتمل‌ترین سناریو ارزهای دیجیتال است
نماینده کنگره آمریکا: با نظر ترامپ درمورد ارزهای دیجیتال ملی موافقم
کاهش ۲۴درصدی تعداد توسعه‌دهندگان ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

اسپانیا,ارزهای دیجیتال,مالیات,وزارت امور مالی اسپانیا,فرار مالیاتی

اسپانیا به دنبال قانونی برای ضبط ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی است

وزارت امور مالی اسپانیا در حال اصلاح مقررات مالیاتی این کشور است و قصد دارد این اجازه را به سازمان مالیات بدهد تا ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی را شناسایی و برای تسویه بدهی‌ها توقیف کند. این اقدام بخشی از تلاش‌های دولت اسپانیا برای مقابله با فرار مالیاتی در این کشور است.

خبر - ۹ ماه پیش
کریس برنیسک,نزول,ارزهای دیجیتال,ایکس

کریس برنیسک می‌گوید نزول و سپس تثبیت محتمل‌ترین سناریو ارزهای دیجیتال است

کریس برنیسک، سرمایه‌گذار خطرپذیر و سرمایه‌گذار ارزهای دیجیتال، می‌گوید که نزول محتمل‌ترین سناریو برای دارایی‌های دیجیتال در فاز بعدی بازار است. برنیسک در پلتفرم رسانه اجتماعی ایکس می‌گوید که پس از یک روند صعودی نسبتا طولانی، احتمالاً بازارهای ارزهای دیجیتال در انتظار اصلاح هستند.

خبر - ۹ ماه پیش
کنگره آمریکا,ترامپ,ارزهای دیجیتال ملی,تام اِمِر

نماینده کنگره آمریکا: با نظر ترامپ درمورد ارزهای دیجیتال ملی موافقم

تام اِمِر، نماینده کنگره ایالات متحده، اخیراً از دیدگاه ترامپ درمورد ارزهای دیجیتال ملی حمایت کرده و گفته است به دنبال همکاری با رئیس‌جمهور سابق آمریکا جهت مقابله با افزایش نظارت دولتی در این کشور است. ترامپ اخیراً در یک سخنرانی ارزهای دیجیتال ملی را تهدیدی برای حریم خصوصی مالی شهروندان آمریکا معرفی کرده و گفته بود اگر در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود، هرگز اجازه راه‌اندازی یک CBDC را به بانک مرکزی این کشور نخواهد داد.

خبر - ۱۰ ماه پیش
الکتریک کپیتال,ارزهای دیجیتال

کاهش ۲۴درصدی تعداد توسعه‌دهندگان ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳

گزارش جدید مجموعه الکتریک کپیتال نشان می‌دهد تعداد توسعه‌دهندگان فعال ماهانه در فضای ارزهای دیجیتال با افتی ۲۴درصدی از ۲۹٬۶۱۱ نفر در دسامبر ۲۰۲۲ به ۲۲٬۴۱۱ نفر در دسامبر ۲۰۲۳ کاهش یافته است. در مقابل، تعداد توسعه‌دهندگانی که حداقل دو سال سابقه کار در این بخش دارند، از سال ۲۰۱۸ تاکنون هر ساله حدود ۵۲درصد بیشتر شده است.

خبر - ۱۰ ماه پیش
کایکو,بیت‌کوین,اقتصاد کلان,ارزهای دیجیتال,انویدیا

شرکت تحقیقاتی کایکو می‌گوید عملکرد بیت‌کوین در سال ۲۰۲۳ بهتر از تمام دارایی‌های سنتی خواهد بود

شرکت تحقیقاتی کایکو پیش‌بینی می‌کند که بیت کوین امسال را با عملکرد بهتر از تمام دارایی‌های سنتی اصلی به پایان برساند. با وجود شرایط سخت اقتصاد کلان و باد مخالف در صنعت ارزهای دیجیتال، این ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۶۰ درصد افزایش یافته است.

خبر - ۱۱ ماه پیش
بیتفینکس,ارزهای دیجیتال,پیش‌بینی

بیتفینکس: ارزش بازار ارزهای دیجیتال در ۲۰۲۴ به ۳.۲تریلیون دلار می‌رسد

استراتژیست‌های صرافی ارز دیجیتال بیتفینکس پیش‌بینی کرده‌اند که ارزش بازار در سال ۲۰۲۴ میلادی با بازیابی قیمت‌ها به ۳.۲تریلیون دلار خواهد رسید. رشد جمعیت افراد مالک ارزهای دیجیتال در سراسر جهان به ۸۵۰ تا ۹۵۰میلیون نفر نیز یکی دیگر از پیش‌بینی‌های کارشناسان بیتفینکس برای سال ۲۰۲۴ است. جمعیت کنونی افراد مالک ارز دیجیتال در جهان ۵۷۵میلیون نفر تخمین زده می‌شود.

خبر - ۱۱ ماه پیش
نیجریه,ممنوعیت,ارزهای دیجیتال,بانک مرکزی نیجریه

بانک مرکزی نیجریه ممنوعیت تعامل با ارزهای دیجیتال برای بانک‌ها را لغو کرد

بانک مرکزی نیجریه که در سال ۲۰۲۱ تعامل با ارزهای دیجیتال را برای بانک‌ها این کشور منع کرده بود، به‌تازگی اعلام کرد که این محدودیت‌ها را لغو کرده است. بخشنامه جدید بانک مرکزی نیجریه در رابطه با ارزهای دیجیتال حاوی دستورالعمل‌هایی جهت تعیین حداقل استانداردها و الزامات راه‌اندازی حساب و ارتباط با مؤسسات بانکی برای ارائه‌دهندگان خدمات مرتبط با دارایی‌های مجازی است.

خبر - ۱۱ ماه پیش
دوج کوین,شیبا‌اینو,ارزهای دیجیتال

چشم‌انداز قیمت دوج کوین و شیبا‌اینو در سال ۲۰۲۴

با نزدیک‌تر شدن به آغاز سال ۲۰۲۴، موج گسترده‌ای از خوش‌بینی در جامعه ارزهای دیجیتال، به ویژه در مورد میم کوین‌ها وجود دارد. در این میان، دوج کوین و شیبا اینو به عنوان دو میم کوین برتر بازار، توجه قابل‌توجهی را به خود جلب می‌کنند.

خبر - ۱۱ ماه پیش
روسیه,صادرات,ارزهای دیجیتال,قانون‌گذاری,ایوان چبسکوف

دولت روسیه قصد دارد قوانینی ویژه «صادرات» ارزهای دیجیتال وضع کند

دولت روسیه قصد دارد مقرراتی برای فروش ارزهای دیجیتال وضع کند که به ماینرها اجازه می‌دهد دارایی‌های خود را مثل صادرات کالاهایی نظیر گاز به فروش برسانند. ایوان چبسکوف، معاون وزیر دارایی روسیه گفت است این گزینه به‌عنوان بخش از لاحیه قانون‌کردن استخراج ارزهای دیجیتال در این کشور در سال ۲۰۲۲ ارائه شده است.

خبر - ۱۱ ماه پیش