جزییات و اهداف طراحی «رمز ریال»؛ آنچه که باید در مورد رمز پول ملی بدانیم

مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، در مصاحبه با رسانه ملی، جزئیاتی از رمزپول ملی و هدف از طراحی «رمز ریال» در بانک مرکزی را تشریح کرد.

رمز ریال,رمز پول ملی,بانک مرکزی,قانون گذاری

title

به گزارش آسان بیت کوین و به نقل از میهن بلاکچین، مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، با حضور در رسانه ملی، گفت هدف از طراحی رمز ریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه‌ریزی و برنامه‌نویسی است و با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شد. پایگاه خبری بانک مرکزی در پستی با عنوان «همه آنچه که باید درباره رمزپول ملی بدانید»، به تشریح جزییات و اهداف طراحی رمز ریال پرداخته است.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، در مورد نحوه مواجهه بانک‌های مرکزی دنیا با ارزهای دیجیتال، گفت:

«بانک‌های مرکزی طی چند سال در مقابل رمز ارزها، مواجهه منفی داشتند و البته در همان حال این موضوع را بررسی می‌کردند. چراکه موضوع حاکمیت پولی در هر کشوری جز خط قرمز‌های آن کشور به حساب می‌آید. اما پس از مدتی بانک‌های مرکزی رویکرد جدیدی اختیار کردند و تصمیم گرفتند از جنبه‌هایی از این فناوری که به حاکمیت پولی لطمه‌ای وارد نمی‌کند، استفاده کنند. براین اساس در صورتی که پول‌های سنتی را یک سر طیف و سمت دیگر آن را رمزارز‌ها در نظر بگیریم، رمزارز بانک مرکزی (CBDC) در میانه این دو طیف قرار دارد.»

محرمیان اضافه کرد:

«در حال حاضر ۹۰ بانک مرکزی پروژه‌ای در مورد رمزپول بانک مرکزی تعریف کرده‌اند. این امر حاکی از آن است که چنین روندی در دنیا وجود دارد. ما نیز در ایران از چند سال گذشته بررسی‌ها در این حوزه را آغاز کردیم و از سال ۱۳۹۹ به حوزه مقررات‌گذاری ورود کردیم و نهایتا پس از جلسات مداوم تخصصی، مقررات رمزپول بانک مرکزی دو هفته پیش در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید.»

پیش از این نیز، علی صالح آبادی رییس کل بانک مرکزی از تصویب رمز پول ملی در شورای پول و اعتبار خبر داده بود.

محرمیان درخصوص نحوه اجرای رمزپول بانک مرکزی عنوان کرد:

«به دلیل آنکه در زمان تصویب تغییراتی در مقررات رخ می‌دهد، فرصت زمانی برای اعمال آن تغییرات در امور فنی لازم است و بانک‌های مشارکت‌کننده نیز تغییرات را اعمال می‌کنند و امیدواریم که ظرف مدت چند ماه رمزپول بانک مرکزی را عملیاتی و عرضه کنیم و آن را در اختیار مردم قرار دهیم.»

تفاوت میان رمز ریال و ارزهای دیجیتال رایج

محرمیان در توضیح تمایز میان رمز ریال و ارزهای دیجیتال رایج گفت:

«در بسیاری از موارد زمانی که مردم عنوان رمزریال بانک مرکزی (رمزپول) به گوششان می‌خورد، تصوری مشابه رمزارزها برای آن‌ها ایجاد می‌شود. لازم به توضیح است که رمزریال مانند بیت کوین نیازمند استخراج نیست. همان‌طور که تمام رمزارز‌ها نیز قابل استخراج نیستند. البته انتشار رمز ریال مانند ریال در انحصار بانک مرکزی است. بسیاری این تصور را دارند که رمز ریال، مانند سایر رمزارز‌ها (coin) هاست که قابلیت سرمایه‌گذاری دارد، باید تأکید کنم که اینگونه نیست چراکه هیچ فردی بر روی پول سرمایه‌گذاری نمی‌کند. به بیان بهتر رمزریال همچون اسکناس ابزاری برای مبادله و پرداخت است.»

ویژگی‌های رمز ریال‌

معاون فناوری‌های نوین در توضیح چگونگی کارکرد رمز ریال، عنوان کرد:

«زمانی که اسکناس میان مردم مبادله می‌شود، شخص سومی وجود ندارد. اما زمانی که مثلا از کارت بانکی برای انتقال پول از یک حساب به حساب دیگر استفاده می‌کنیم، بانک به عنوان شخص سوم و واسطه حضور دارد و امکان انتقال وجه را فراهم می‌کند. زمانی که از رمز ریال سخن می‌گوییم، واسطه‌ای در کار نیست و مشابه مبادله اسکناس بین مردم، بدون حضور شخص سوم انجام می‌شود؛ با این تفاوت که بر روی بستر دیجیتال و در لحظه رخ می‌دهددر زمان استفاده از رمز ریالی که داخل گوشی ماست، بانک به عنوان شخص سوم و واسطه حذف می‌شود و عین پول و اسکناسی که در جیب داریم، اما به صورت الکترونیک، منتقل می‌شود.»

محرمیان تصریح کرد:

«شهروندان مختارند پول و درآمد خود را در شکل‌های مختلف نگهداری کنند و عموما افراد ترجیح می‌دهند که ترکیبی از اشکال مختلف دارایی (اسکناس، طلا، حساب بانکی و …) را برای این منظور به کار برند. رمز ریال در واقع یک انتخاب جدید به امکان‌های شهروندان برای نگهداری دارایی اضافه می‌کند و مردم می‌تواند بخشی از پول خود را به صورت رمز ریال نگهداری کنند و هر فرد می‌تواند با مراجعه به بانک، رمز ریال در کیف پول الکترونیکی خود دریافت کند. همچنین میزان رمزریال نگهداری شده در کیف پول بسته به نوع کیف پول (کیف پول تجاری یا شخصی) متفاوت خواهد بود.»

مباحث نظارتی مرتبط با رمز ریال‌

در حالیکه اطلاعات زیادی در خصوص رمز ریال منتشر نشده است، مباحث نظارتی و قانون‌گذاری حوزه رمز ارزها در ایران سوژه رسانه‌ها شده است.

هفته گذشته نسخه غیر رسمی پیش‌نویس مصوبه‌ای از سوی «کارگروه رمزارزش‌ها» در «ستاد تحول دولت سیزدهم»، برای ارائه به هیئت وزیران منتشر شد که گویای سیاست‌های سخت گیرانه‌ای در حوزه رمز ارزها بود.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در خصوص مباحث نظارتی مرتبط با رمز ریال‌ عنوان کرد:

«بحث نظارت و ردیابی وجوه درخصوص رمزارز‌ها و به ویژه رمز ریال بانک مرکزی به دقت مورد توجه قرار گرفته است. در واقع طراحی به صورتی است که ردیابی وجوه به طور دقیق قابل انجام است و حتی در صورت سرقت اطلاعات رمز ریال و هک گوشی تلفن هوشمند توسط سارقین و هکر‌ها امکان ردیابی وجود دارد و در نتیجه بالاترین سطح امنیت را می‌توان برای رمز ریال در مقایسه با اسکناس و حتی انتقال وجوه الکترونیک متصور بود.»

محرمیان در پایان تأکید کرد:

«هدف از طراحی رمز ریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه‌ریزی و برنامه‌نویسی است و ما برای آن اصطلاح open money را به کار می‌بریم. با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شدبه عنوان مثال هنگامی که فرد تسهیلاتی را به صورت رمز ریال دریافت کند، این امکان برای بانک و تسهیلات‌دهنده فراهم می‌کند که مبلغ موردنظر دقیقاً در جایی سرمایه‌گذاری شود که هدف‌گذاری شده است. این در حالی است که در مورد اسکناس و سایر روش‌های انتقال وجوه امکان این ردیابی هوشمند برای تسهیلات‌دهنده و سیاستگذار وجود ندارد. به بیان بهتر رمز پول‌ها فضای نوآورانه‌ای در عرصه پولی ایجاد خواهد کرد و بانک‌های مرکزی دنیا به سمت استفاده از ظرفیت‌های آن در حال حرکت هستند.»

لینک کوتاه: b2n.ir/q90939 

رئیس کل بانک مرکزی: دلار، شمش طلا و ارز دیجیتال جایگزین ریال شده، نهاد قضایی ورود کند
بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است
طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است
بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر اعلام کرد
مدیرعامل نوبیتکس: به یک فرانهاد برای تنظیم‌گری فین‌تک نیاز داریم

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

بریتانیا,قانون گذاری,ارزهای دیجیتال,استیبل کوین‌

بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است

دولت بریتانیا در نظر دارد تا قانون‌گذاران را مجاب کند تا تصویب قوانین جدیدی برای استیبل کوین‌ها و استکینگ (Staking) مصوب کنند. به گزارش بلومبرگ، بیم افولامی، مسئول اقتصادی خزانه‌داری بریتانیا بر تعهد دولت به فشار جدی برای تسریع قانون‌گذاری در مورد استیبل کوین‌ها و سهام‌گذاری دارایی‌های ارزهای دیجیتال تأکید کرد. افولامی ضمن تأکید بر فوریت این موضوع، اظهار داشت که موضع دولت در این زمینه، حرکت به سمت وضع مقررات در ۶ ماه آینده است.

خبر - ۹ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,آمریکا,جروم پاول,فدرال رزرو,مجلس نمایندگان

طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است

به گزارش پولیتیکو، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو به دموکرات‌های مجلس نمایندگان گفت که ایالات متحده به یک چارچوب قانونی برای استیبل کوین‌ها نیاز دارد.

خبر - ۹ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره,فدرال رزرو,آمریکا

بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر اعلام کرد

بانک مرکزی ایالات متحده (فدرال رزرو) در روز چهارشنبه، همانطور که انتظار می‌رفت، سیاست خود را ثابت نگه داشت و محدوده نرخ وجوه بانک مرکزی خود را بدون تغییر در ۵.۲۵٪ -۵.۵۰٪ باقی گذاشت و همچنین امیدهای بازار برای کاهش نرخ در نشست بعدی خود در ماه مارس را کاهش داد.

خبر - ۹ ماه پیش
نوبیتکس,فین‌تک,بانک مرکزی,داخلی,قانون‌گذاری

مدیرعامل نوبیتکس: به یک فرانهاد برای تنظیم‌گری فین‌تک نیاز داریم

مدیرعامل نوبیتکس با بیان اینکه بانک مرکزی نمی تواند رگولاتور خوبی برای تنظیم‌گری فین‌تک باشد، گفت: «نوآوری بدون ریسک غیرممکن است، از این رو باید در ساختار تنظیم‌گری بانک مرکزی بازنگری کرد و یک فرانهاد تنظیم‌گر در تمام حوزه‌های فین‌تک تشکیل داد.»

خبر - ۱۰ ماه پیش
آرک‌ اینوست,تورم,بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره

مدیرعامل آرک‌ اینوست می‌گوید تورم در سال آینده کاهش می‌یابد و بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را به‌شدت کاهش می‌دهد

در یک مصاحبه اختصاصی اخیر، کتی وود، مدیر عامل و مدیر ارشد سرمایه گذاری آرک اینوست، نظرات خود را در مورد محیط اقتصادی فعلی و استراتژی سرمایه گذاری خود در سال آینده به اشتراک گذاشت. وود در طول این مصاحبه به این سوال پرداخت که وضعیت اقتصادی فعلی چه معنایی برای سرمایه‌گذاری و سهام دارد.

خبر - ۱۱ ماه پیش
نیجریه,ممنوعیت,ارزهای دیجیتال,بانک مرکزی نیجریه

بانک مرکزی نیجریه ممنوعیت تعامل با ارزهای دیجیتال برای بانک‌ها را لغو کرد

بانک مرکزی نیجریه که در سال ۲۰۲۱ تعامل با ارزهای دیجیتال را برای بانک‌ها این کشور منع کرده بود، به‌تازگی اعلام کرد که این محدودیت‌ها را لغو کرده است. بخشنامه جدید بانک مرکزی نیجریه در رابطه با ارزهای دیجیتال حاوی دستورالعمل‌هایی جهت تعیین حداقل استانداردها و الزامات راه‌اندازی حساب و ارتباط با مؤسسات بانکی برای ارائه‌دهندگان خدمات مرتبط با دارایی‌های مجازی است.

خبر - ۱۱ ماه پیش
قزاقستان,ارز دیجیتال بانک مرکزی,CBDC

قزاقستان موفقیت برنامه آزمایشی ارز دیجیتال بانک مرکزی خود را اعلام کرد

ارز دیجیتال بانک مرکزی قزاقستان (CBDC) پس از یک پروژه آزمایشی یک ماهه به موفقیت دست یافته است. به گفته بانک مرکزی پیشرفت‌های مختلف تجاری، نظارتی و فنی برای ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۴ پیش‌بینی می‌شود. در مرحله آزمایشی، این ارز دیجیتال با تسهیل تراکنش‌هایی مانند ارائه ناهار رایگان به دانش‌آموزان مدرسه از طریق کارت محلی «Onay» ، کاربرد خود را نشان داد.

خبر - ۱۱ ماه پیش
تایوان,بانک مرکزی,CBDC,ارز دیجیتال بانک مرکزی عمده فروشی

طبق اعلام معاون فرماندار تایوان، آن‌ها جدی‌تر از گذشته به‌دنبال استفاده از ارز دیجیتال بانک مرکزی هستند

بانک مرکزی تایوان اخیراً یک مطالعه امکان سنجی در مورد معرفی ارز دیجیتال بانک مرکزی عمده فروشی (CBDC) را تکمیل کرده است و اکنون به طور فعال در حال بررسی اجرای آن است.

خبر - ۱۱ ماه پیش
توانگر,بانک مرکزی,ابراهیم رییسی,انجمن فین‌تک,رمزپول,قانون‌گذاری

توانگر: بانک مرکزی فقط تنظیم‌گر رمزپول‌ها و ابزارهای پرداخت است

به دنبال ابلاغ قانون جدید بانک مرکزی ایران در تاریخ ۱۱ آذر توسط ابراهیم رییسی، انجمن فین‌تک ابهامات قانون جدید در رابطه با تعریف رمزپول و نقش بانک مرکزی در قانون‌گذاری این دارایی‌ها را با مجتبی توانگر، رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس در میان گذاشت. حالا توانگر در نامه‌ای خطاب به محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، سعی کرده است این ابهامات را برطرف نماید.

خبر - ۱۱ ماه پیش