سند ره‌نگاشت بانک مرکزی با رویکرد محدودسازی و شفافیت مبادلات ارزهای دیجیتال در حال تدوین است

معاونت فناوری‌های بانک مرکزی در جلسه این هفته خود با فعالان این حوزه از نگارش ره‌نگاشت (رودمپ) حوزه فین‌تک خبر داد و سیاست‌های بانک مرکزی در نگارش این سند را تشریح کرد. از نکات جالب این سیاست‌ها، راهبرد محدودسازی و شفافیت برای مبادلات ارزهای دیجیتال و استفاده از رمزارزهای استخراجی در تامین ارز وارداتی را می‌توان نام برد.

vahab_svrm

نویسنده : وهاب مسعودی

سردبیر تحریریه‌ی آسان بیت کوین

بانک مرکزی,ارزهای دیجیتال,انجمن فین‌تک

title

به گزارش آسان بیت کوین و به نقل پیوست و میهن بلاکچین، روز دوشنبه جلسه‌ای به دعوت مهران محرمیان، معاونت فناوری‌های نوین بانک مرکزی، با حضور فعالان این حوزه از جمله نماینده انجمن فین‌تک و انجمن بلاک‌چین برگزار شد. در این جلسه موضوعاتی مانند سهم اقتصاد دیجیتال برای آینده کشور، اهمیت اشتغال، جلوگیری از فرار سرمایه‌های انسانی و اهداف توسعه‌ای دیگر به عنوان اهداف اصلی این سند بیان شد.

مطابق این ره‌نگاشت (رودمپ) بانک مرکزی اهداف خود را به صورت سالیانه و تا سال ۱۴۰۴ تعریف کرده است. این برنامه در ۴ لایه زیرساخت، مقرره، مجوز و اجرا دسته‌بندی شده است. در این ره‌نگاشت سعی شده تا در مورد مبادلات ارزهای دیجیتال در کشور راهبرد «محدودسازی و شفافیت» را پیش‌گیرد. همچنین در تامین ارز واردات؛ راهبرد «توسعه‌ای و ایجابی»، و در مورد استفاده از ارزهای دیجیتال استخراجی در تامین ارز واردات هم راهبرد «توسعه‌ای و ایجابی» در این ره‌نگاشت در نظر گرفته شده است.

محدودسازی و شفافیت در این سند در تناقض با یکدیگرند

عباس آشتیانی، مدیرعامل انجمن بلاک‌چین در این جلسه از رویکرد بانک مرکزی جهت توجه به تشکل‌های انجمن بلاکچین و فین‌تک تشکر کرد و ابراز امیدواری کرد که این رویکرد تنها به اطلاع‌رسانی محدود نشود و نظرات این تشکل‌ها در نگارش این سند لحاظ شود.

آشتیانی نظرات خود در مورد سیاست محدودسازی و شفاف‌سازی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی را اینطور بیان کرد:

«محدودسازی با اهداف کلی بیان شده این سند در تضاد بوده و کلمات شفاف‌سازی و محدودسازی در کنار یکدیگر نیز تضاد درونی دارند.»

بانک مرکزی در جواب به این موضوع اشاره کرد که سیاست ما به این‌گونه است که تبادل ارز دیجیتال را ترویج نکنیم. در ادامه تشکل‌ها به محدودسازی پلتفرم‌های خارجی و بازار غیرشفاف زیرزمینی اشاره کردند. آشتیانی در این خصوص ابراز داشت:

«باتوجه به نظرسنجی‌ها در بین مردم، بیشتر از ۹۰ درصد آن‌ها با انگیزه حفظ سرمایه در برابر تورم به سمت این حوزه آمده‌اند و انگیزه آنها مشابه سرمایه‌گذاری در حوزه طلا با برهم‌نهی بالا شناخته شده است. باتوجه به تجربه تنظیم‌گری تلخ بازارهایی مانند اسکناس دلار، امیدواریم این تجربه تلخ تکرار نشود. ما یک بازار زیرزمینی در ایران و سایر کشورها داریم که مشاهده شده با فشار حاکمیت به تنظیم‌گری، نه‌تتها بازار شفاف از بین می‌رود بلکه بازار زیرزمینی به شدت نقدپذیر شده و حکمرانی ریال به خطر می‌افتد؛ چراکه این سرمایه‌ها یا به بازارهای زیرزمینی منتقل میشود یا به پلتفرم‌های خارجی کوچ می‌کنند.»

آشتیانی در بخش دیگری از سخنان خود به سیاست توسعه‌ای و ایجابی در مورد استفاده از ارزهای دیجیتال استخراجی در تامین ارز وارداتی اشاره کرد:

«امیدواریم دستگاه‌های دیگر هم سیاست ایجابی و توسعه‌ای را مد نظر داشته باشند تا شاهد مرگ ماینینگ و استخراج در کشور نباشیم و با تسهیلگری بهتر بتوانیم تولید بیشتری از این جنس دارایی برای کشور داشته باشیم.»

در این جلسه سایر فعالان فین‌تک به موضوع اخذ مالیات در بازارهایی مانند ارزهای دیجیتال اشاره کردند:

تجربه دیگر کشورها نشان داده، مالیات در کشوری با شرایط اقتصادی و ریسک کسب‌وکار ایران، ابزار مناسبی برای محدودسازی پلتفرم‌های خارجی و زیرزمینی نیست و حکم‌رانی ریال را به خطر می‌اندازد. به همین دلیل بهتر است این موضوع به صورت غیرمستقیم‌تری پیگیری شود. تجربه کشورهایی مانند چین، نیجریه که از نظر اقتصاد، تورم و ریسک‌های مرتبط با کسب‌وکار شرایط مشابهی با ما داشتند نشان می‌دهد این ابزار نتیجه عکس داده و خروجی آن با «شفافیت» و اهداف توسعه‌ای بالادستی مد نظر حاکمیت در تضاد خواهد بود.

این که معاون فناوری بانک مرکزی رویکرد محدودسازی و شفافیت را برای مبادلات ارزهای دیجیتال در نظر گرفته است، ظاهرا به محدود کردن بازار زیرزمینی مربوط می‌شود. اما بنا به گفته محرمیان رویکرد بانک مرکزی این است که معاملات ارزهای دیجیتالرا ترویج نکند. این رویکرد در عمل راه را برای فعالیت پلتفرم‌های مجاز معاملاتی نه تنها هموار نخواهد کرد بلکه بیش از پیش مسئله شفاف نبودن قانون در این زمینه را پررنگ می‌کند. پلتفرم‌هایی که در ایران قصد دارند به صورت قانونی و با مجوز فعالیت کنند، نیاز به حمایت از سمت قانون گذار دارند تا بتوانند مزیت رقابتی نسبت به پلتفرم‌های غیرمجاز پیدا کنند؛ چیزی که در حال حاضر موجود نیست و به نظر می‌رسد در رودمپ بانک مرکزی نیز در نظر گرفته نشده است.

لینک کوتاه: B2n.ir/y09664 

رئیس کل بانک مرکزی: دلار، شمش طلا و ارز دیجیتال جایگزین ریال شده، نهاد قضایی ورود کند
بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است
طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است
اسپانیا به دنبال قانونی برای ضبط ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی است
کریس برنیسک می‌گوید نزول و سپس تثبیت محتمل‌ترین سناریو ارزهای دیجیتال است

نظرات

در نوبیتکس می‌توانی از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال هم درآمد داشته باشی.

ثبت‌نام و شروع سرمایه‌گذاری

با‌توجه به این‌که اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه. درضمن این خبر هیچ ربطی به حوزه ارز دیجیتال نداره...

خبر خوب برای متقاضیان وام / سقف وام افزایش یافت

title

حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد را ابلاغ کرد در این بخشنامه آمده است، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف هستند، تسهیلات خرد اعطایی را بر اساس شرایط، امتیاز اعتباری، رتبه اعتباری داخلی و سقف اعتبار مشتری در قالب قراردادهای فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، مرابحه، جعاله و قرض‌الحسنه به مشتری پرداخت نماید.

مطالب مرتبط

بریتانیا,قانون گذاری,ارزهای دیجیتال,استیبل کوین‌

بریتانیا به‌دنبال وضع مقررات برای استیبل کوین‌ها در ۶ ماه آینده است

دولت بریتانیا در نظر دارد تا قانون‌گذاران را مجاب کند تا تصویب قوانین جدیدی برای استیبل کوین‌ها و استکینگ (Staking) مصوب کنند. به گزارش بلومبرگ، بیم افولامی، مسئول اقتصادی خزانه‌داری بریتانیا بر تعهد دولت به فشار جدی برای تسریع قانون‌گذاری در مورد استیبل کوین‌ها و سهام‌گذاری دارایی‌های ارزهای دیجیتال تأکید کرد. افولامی ضمن تأکید بر فوریت این موضوع، اظهار داشت که موضع دولت در این زمینه، حرکت به سمت وضع مقررات در ۶ ماه آینده است.

خبر - ۹ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,آمریکا,جروم پاول,فدرال رزرو,مجلس نمایندگان

طبق گزارش اخیر، رئیس بانک مرکزی آمریکا به‌دنبال چارچوب قانونی استیبل‌کوین‌ها است

به گزارش پولیتیکو، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو به دموکرات‌های مجلس نمایندگان گفت که ایالات متحده به یک چارچوب قانونی برای استیبل کوین‌ها نیاز دارد.

خبر - ۹ ماه پیش
اسپانیا,ارزهای دیجیتال,مالیات,وزارت امور مالی اسپانیا,فرار مالیاتی

اسپانیا به دنبال قانونی برای ضبط ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی است

وزارت امور مالی اسپانیا در حال اصلاح مقررات مالیاتی این کشور است و قصد دارد این اجازه را به سازمان مالیات بدهد تا ارزهای دیجیتال بدهکاران مالیاتی را شناسایی و برای تسویه بدهی‌ها توقیف کند. این اقدام بخشی از تلاش‌های دولت اسپانیا برای مقابله با فرار مالیاتی در این کشور است.

خبر - ۹ ماه پیش
کریس برنیسک,نزول,ارزهای دیجیتال,ایکس

کریس برنیسک می‌گوید نزول و سپس تثبیت محتمل‌ترین سناریو ارزهای دیجیتال است

کریس برنیسک، سرمایه‌گذار خطرپذیر و سرمایه‌گذار ارزهای دیجیتال، می‌گوید که نزول محتمل‌ترین سناریو برای دارایی‌های دیجیتال در فاز بعدی بازار است. برنیسک در پلتفرم رسانه اجتماعی ایکس می‌گوید که پس از یک روند صعودی نسبتا طولانی، احتمالاً بازارهای ارزهای دیجیتال در انتظار اصلاح هستند.

خبر - ۹ ماه پیش
بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره,فدرال رزرو,آمریکا

بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر اعلام کرد

بانک مرکزی ایالات متحده (فدرال رزرو) در روز چهارشنبه، همانطور که انتظار می‌رفت، سیاست خود را ثابت نگه داشت و محدوده نرخ وجوه بانک مرکزی خود را بدون تغییر در ۵.۲۵٪ -۵.۵۰٪ باقی گذاشت و همچنین امیدهای بازار برای کاهش نرخ در نشست بعدی خود در ماه مارس را کاهش داد.

خبر - ۹ ماه پیش
کنگره آمریکا,ترامپ,ارزهای دیجیتال ملی,تام اِمِر

نماینده کنگره آمریکا: با نظر ترامپ درمورد ارزهای دیجیتال ملی موافقم

تام اِمِر، نماینده کنگره ایالات متحده، اخیراً از دیدگاه ترامپ درمورد ارزهای دیجیتال ملی حمایت کرده و گفته است به دنبال همکاری با رئیس‌جمهور سابق آمریکا جهت مقابله با افزایش نظارت دولتی در این کشور است. ترامپ اخیراً در یک سخنرانی ارزهای دیجیتال ملی را تهدیدی برای حریم خصوصی مالی شهروندان آمریکا معرفی کرده و گفته بود اگر در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود، هرگز اجازه راه‌اندازی یک CBDC را به بانک مرکزی این کشور نخواهد داد.

خبر - ۱۰ ماه پیش
الکتریک کپیتال,ارزهای دیجیتال

کاهش ۲۴درصدی تعداد توسعه‌دهندگان ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳

گزارش جدید مجموعه الکتریک کپیتال نشان می‌دهد تعداد توسعه‌دهندگان فعال ماهانه در فضای ارزهای دیجیتال با افتی ۲۴درصدی از ۲۹٬۶۱۱ نفر در دسامبر ۲۰۲۲ به ۲۲٬۴۱۱ نفر در دسامبر ۲۰۲۳ کاهش یافته است. در مقابل، تعداد توسعه‌دهندگانی که حداقل دو سال سابقه کار در این بخش دارند، از سال ۲۰۱۸ تاکنون هر ساله حدود ۵۲درصد بیشتر شده است.

خبر - ۱۰ ماه پیش
نوبیتکس,فین‌تک,بانک مرکزی,داخلی,قانون‌گذاری

مدیرعامل نوبیتکس: به یک فرانهاد برای تنظیم‌گری فین‌تک نیاز داریم

مدیرعامل نوبیتکس با بیان اینکه بانک مرکزی نمی تواند رگولاتور خوبی برای تنظیم‌گری فین‌تک باشد، گفت: «نوآوری بدون ریسک غیرممکن است، از این رو باید در ساختار تنظیم‌گری بانک مرکزی بازنگری کرد و یک فرانهاد تنظیم‌گر در تمام حوزه‌های فین‌تک تشکیل داد.»

خبر - ۱۰ ماه پیش
آرک‌ اینوست,تورم,بانک مرکزی آمریکا,نرخ بهره

مدیرعامل آرک‌ اینوست می‌گوید تورم در سال آینده کاهش می‌یابد و بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را به‌شدت کاهش می‌دهد

در یک مصاحبه اختصاصی اخیر، کتی وود، مدیر عامل و مدیر ارشد سرمایه گذاری آرک اینوست، نظرات خود را در مورد محیط اقتصادی فعلی و استراتژی سرمایه گذاری خود در سال آینده به اشتراک گذاشت. وود در طول این مصاحبه به این سوال پرداخت که وضعیت اقتصادی فعلی چه معنایی برای سرمایه‌گذاری و سهام دارد.

خبر - ۱۱ ماه پیش